Palkó Zsolt

„Neked elhittük, hogy megmenthető a világ” – Palkó Zsoltra emlékeztek Érden

Palkó Zsolt

„Neked elhittük, hogy megmenthető a világ” – Palkó Zsoltra emlékeztek Érden

Az elszánt környezetvédő tudta, minden élő egységet alkot: környezetünkre és egymásra is vigyázunk kell.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mécsesek és magok – a belső tűz és a megújulás szimbólumai kísérték az 57 éves korában elhunyt környezetvédelmi szakértő, Palkó Zsolt búcsúztatását szeptember 20-án Érden, a Földrajzi Múzeum kertjében.

A megható szertartásra a Föld színeiben: kék, fehér, zöld és barna ruhában jöttek el a megemlékezők, az esemény pedig abban is rendhagyó volt, hogy a gyászolók nem virágot hoztak, hanem virágmagot kaptak – ezeket elültetve és gondozva méltóképpen emlékezhetnek a természetvédőre.

A szertartáson családtagok, barátok és kollégák idézték Palkó Zsolt személyiségét, másokat is magával ragadó életörömét és elszántságát. Egy kis mennyországot csempésztél ide, neked elhittük, hogy megmenthető még a világ. Most pedig tovább kell haladunk az általad járt úton, mert te is ezt akarnád: tegyük a dolgunkat, mert a bolygónak szüksége van a munkánkra – hangzott el a megemlékezésen, ahol videóösszeállításban mutatták be Palkó szerteágazó munkásságát, életének fő állomásait.

Palkó Zsolt a Polgármesteri Hivatal főtanácsosaként és az önkormányzat zöld biztosaként dolgozott, ám tudását nem csak városszerte, hanem nemzetközi színtéren is elismerték: az az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület (ÉrdKöVE) elnöke és a pécsi Zöld Híd Alapítvány vezetője volt, ő hozta létre a közismert Balaton Regattát, az Explorer és az Ecolife magazinok főszerkesztőjeként pedig bejárta a világot.

Neki köszönhető, hogy Érden létrejött a Klímapark és a LevenDuna túraútvonal, és megalkotta a jövőre induló Észak-Fundoklia projekt terveit is.

Mint a hozzátartozók emlékeztettek rá: Palkó tudta, hogy élővilágunk nem díszlet, hanem létünk alapja, egymáshoz pedig éppolyan szoros szálakkal kellene kapcsolódnunk, ahogy a természethez.

Egységérzetre lenne szükség, és arra, hogy megértsük: nem mi vagyunk a csúcs. Hiába teszünk csodálatos dolgokat, ha világunk közben káoszba süllyed – hangzott el  felvételről Palkó gondolatmenete a búcsúztatáson. A zöld szakértő abban is biztos volt, hogy globális változást csak helyben megtett lépések sorozatával lehet elérni: ezért érezte annyira fontosnak, hogy minél több helyi programot valósítson meg, legyen szó a szemétgyűjtésről vagy erdőjáró túrák szervezéséről.

Palkó Zsolt emlékét egy érdi pihenőhely is felidézheti: szerettei a LevenDuna túraútvonal talán legszebb pontján építenének kilátópontot, és ehhez a közösség segítségét kérik. Aki szeretne hozzájárulni az ügyhöz, adományát az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület 16200151-18548389 számú számlájára utalhatja (közlemény: kilátópont).

Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email