czabai_balazs

Elhunyt Czabai Balázs

czabai_balazs

Elhunyt Czabai Balázs

A Czabai-kert tulajdonosa az érdi környezetvédelem kimagasló és megkerülhetetlen személyisége volt.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ismét hatalmas veszteség érte a várost, hiszen 81 éves korában elhunyt Czabai Balázs, az 1977 óta természetvédelem alatt álló érdi Czabai-kert tulajdonosa és gondozója.

Czabai Balázs Érd egyik meghatározó személyisége volt, aki rengeteget tett a természetvédelem, valamint a helyi értékek megőrzése érdekében. Több évtizedes közösségi munkájával és szerepvállalásával növelte a város értékeit és terjesztette Érd jó hírnevét.

Szakmai hozzáértésének köszönhetően a Radnai utcában található őstölgyese megőrizte az eredeti faállományát. Az általa létrehozott Czabai-kertben, madárparadicsomban és arborétumban több mint kétszáz, 50–70 éves fa található, amelyek igen jó képet adnak arról, milyen lehetett az Érd–Tétényi mészkőfennsík régi arculata.

A természet iránti szeretete segítette abban, hogy ez a városunk szívében található „oázis” nemcsak a növényritkaságok miatt lett különleges, hanem az állatvilág számos fajának és egyedének pihenő- és élőhelyeként is szolgál, az odalátogató gyerekeknek és felnőtteknek pedig mindig tartogat valami új meglepetést.

A Czabai-kert

Munkájának, erőfeszítésének fontosságát bizonyítja az is, hogy a terület 2014-ben bekerült a Helyi Értéktárba, a növényekről és állatokról egyaránt lelkiismeretesen gondoskodó tulajdonosa pedig városunk büszkesége lett.

A kert látogatói neki köszönhetően évtizedeken keresztül felejthetetlen élményekkel gazdagodtak, hagyományossá vált biológia óráin és rendezvényein érdekes feladatokkal és előadásokkal kápráztatta el a hallgatóságát.

Czabai Balázs azonban nemcsak a természetvédelem egyik fellegvárát hozta létre a Radnai utcában, hanem az érdi irodalmi és művészeti közösségeknek is otthont adott. Számos alkalommal látta vendégül az Irodalom Kedvelők Klubját, ebben a gyönyörű természeti környezetben tarthatták meg programjaikat, valamint a Képzőművészek Érdi Közösségének nyári alkotótáborát is befogadta.

2021-ben átvehette Érd Város Életmű Díját

A természet és környezet iránti szeretete évtizedek alatt az érdi környezetvédelem kimagasló és megkerülhetetlen személyiségévé tette, így 2021-ben Érd Város Életmű Díjával ismerték el munkásságát.

Csőzik László polgármester saját közösségi oldalán közzétett nekrológjában így búcsúzott Czabai Balázstól:

„Ebben a közönyös, cinikus, fáradt világban Balázs példát mutatott. Hogyan szeressük felebarátainkat. Ha az utcán futottunk össze, messziről integetett, beszélgetni hívott. Lelassult mellette az élet. Naponta küldött a messengeren egy kedves üzenetet, olykor dalokat, számokat. Hetente-kéthetente beugrott a városházára. Csak úgy. Találkozni akart. Egyszer sem jött üres kézzel. Virágot hozott a lányoknak. Gyümölcsöt, legutóbb fügét a kertjéből. Mézédes volt.”

Élete utolsó interjúját július végén az Érd Médiacentrumnak adta, amelyben a rá jellemző lelkesedéssel beszélt a Czabai-kertről, illetve a klímaváltozás hatásairól. Czabai Balázzsal készült videónkat alább tekinthetik meg:

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email