viragzoerdi2023

Rekordot döntött az idei Virágzó Érdi Porta pályázat

viragzoerdi2023

Rekordot döntött az idei Virágzó Érdi Porta pályázat

Soha ennyien még nem jelentkeztek. Július végén megkezdődött a pályázatok elbírálása.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Közel kétszerannyian jelentkeztek idén a Virágzó Érdi Porta pályázatra, mint tavaly: 2023-ban 29-en nevezték kertjüket (illetve erkélyüket vagy utcafrontjukat), idén már 56-an indultak a megmérettetésen. Sok az új versenyző, de azért akad olyan is, aki tavaly, vagy korábban már indult a megmérettetésen.

Ahogy az előző években, úgy idén is több kategóriában írta ki a versenyt az önkormányzat. Július 22-ig nevezhettek az érdiek, és mint az összesítésből kiderül, legnépszerűbb a Virágzó érdi porta kategória volt, 26 jelentkezővel. Természetesen a Bőtermő érdi konyhakert, a Szép érdi utcafront, a Szép érdi erkély, terasz, valamint az Ökokert kategóriákban is neveztek.

A beékrezett pályázatokat július végén két szakember (kertészmérnök) nézte át – ez újdonság a Virágzó Érdi Porta történetében, mint ahogy az a kikötés is, miszerint a versenyen nem indulohattak azok (és hozzátartozóik), akik a pályázati eljárásban valamilyen módon részt vesznek.

A szigorításra azért volt szükség, mert tavaly a Fidesz-KDNP-s Antunovits Antal képviselő, a pályázat bíráló bizottságának a tagja (pontosabban a felesége) is indult a saját kertjükkel, amire aztán szavazott és több kategóriában nyert is. (Itt írtunk erről tavaly.)

Visszatérve az idei versenyre: a fókuszban a fenntarthatóság van, a mulcsozás, komposztálás, az, hogy a kert madár- és rovarbarát-e, és hogyan oldják meg a vízhasználatot. Persze, egy erkélynél, terasznál mások az értékelés szempontjai, de egy biztos: nem a kockára nyírt sövényt és a golfpályagyepet díjazzák.

A szakértők képek, illetve a pályázók által megadott leírások alapján a napokban véleményezik a pályaműveket (nagyon jó minőségű pályázatok érkeztek be, mint megtudtuk),  majd javaslatukat a fenntarthatósági bizottság elé terjesztik, amely augusztus végén szavazással választja ki a kategóriánkénti első három helyezettet.

A pályázók nevét egyébként a bizottság tagjai nem ismerik. Ha viszont már megszületett a döntés, a bizottság dönthet úgy, hogy élőben is megnézi a díjra jelölt kerteket, még az eredményhirdetés előtt.

Az eredményhirdetésre egyébként szeptemberben kerül majd sor. Az első helyezettek dísztáblát, valamint 50-50 ezer forintos növényvásárlási utalványt kapnak. A második helyezést elérők 30-30 ezer, a harmadik helyezettek 20-20 ezer forint értékben kapnak majd utalványt az önkormányzattól.

Fotók: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email