utminoseg_illusztracio_freepik

Ilyen a magyar utak állapota 2024-ben

utminoseg_illusztracio_freepik

Ilyen a magyar utak állapota 2024-ben

Egyszerre romlik és javul a magyarországi közúthálózat minősége, derül ki egy friss elemzésből.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érden mindenképp, de valószínűleg az országban másutt is központi témának számít az utak minősége. Éppen ezért a Pénzcentrum nemrégiben utánajárt, mégis milyen állapotban vannak a magyar utak, azaz jogosak-e az alapvetően kritikus vélemények.

A cikk összeveti a közlekedők személyes tapasztalatait, benyomásait, valamint a rendelkezésre álló tényeket, adatokat statisztikákat. Ebből pedig az derül ki, hogy amíg a többség rossznak ítéli a hazai úthálózat színvonalát, addig a számok árnyalhatják ezt a meggyőződést.

Mint írják, a Központi Statisztikai Hivatal aktuális 2022-es adataiból adataiból az derül ki, hogy az országos utak burkolata nagyrészt (96%) aszfalt és bitumen, míg a helyi utaknak csak 21,1 százaléka aszfaltbeton és öntöttaszfalt, valamint 3,8 százaléka utótömörödő aszfalt.

Az önkormányzati utak nagy részét (73,3%) kiépítetlen földutak teszik ki, és az is látszik, hogy a beton, a makadám, a kő, valamint a keramit utak elenyésző arányban vannak mind a helyi, mind az országos hálózatban.

Persze az, hogy miből mennyi van, csupán egy dolog, a másik, és – minden bizonnyal – fontosabb szempont, hogy mennyire kellemes érzés közlekedni az adott szakaszon. A Pénzcentrum elemzése a Magyar Közút adatai nyomán értékelte a helyzetet.

A cég 2013-tól évente felméri a burkolat állapotát, az egyenetlenséget, a nyomvályúsodást és a teherbírást, ezek szerint a szempontok szerint osztályoznak. Eszerint az utak minősége lehet jó, megfelelő, tűrhető, nem megfelelő és rossz, illetve vannak olyan utak, amelyekről nem áll rendelkezésre adat. A lap a teljes kiépített hálózatból azokat az utakat vizsgálta, melyek a Magyar Közút kezelésében állnak.

A legfrissebb adatok alapján, amelyek a 2023. december 31-i állapotot mutatják, keréknyomvályú-mélység tekintetében fokozatosan szorulnak vissza a rossz és nem megfelelő minőségű szakaszok. 2023-ban már együttesen sem érték el az utak 4 százalékát. A jó értékelésű utak pedig 87 százalékot tettek ki.

Egyenetlenség szempontjából már vegyesebb a kép: jónak csak mintegy 12 kilométer tekinthető, mely az összes út 40,5 százaléka. Megfelelő további 16,5 százalék. Rossznak és nem megfelelőnek pedig az utak több mint 30 százalékát értékelték.

Az adatok azt jelzik, hogy az utak teherbírásában is folyamatos javuló tendencia látszik, vagyis egyre hosszabb szakaszokon vannak jó teherbírású utak.

Ugyanakkor, amiben igen rosszul állnak az ország útjai, az burkolat állapota.

2023-ban az utak nagyjából 53 százalékának volt rossz vagy nem megfelelő a burkolatállapota, míg 2022-ben még közel 51 százalékról lehetett ezt elmondani. Az is látható az adatokból, hogy nemcsak arányaiban, hanem kilométerben is nőtt a rossz burkolatú utak hossza. Közel ezer kilométerrel.


Az írás felhívja a figyelmet, hogy az ábrán látható egy jelentős visszaesés: 2018 előtt még jóval nagyobb volt azon útszakaszok aránya, amelyek rossz vagy nem megfelelő minősítést kaptak.

Ennek oka a megváltozott módszertanban keresendő, ugyanis útburkolat szempontjából nem vizsgálták a földutakat, a többi szempontból pedig a földutak és autópályák, autóutak csomóponti ágai kivételével zajlott.

Illetve egy másik változás, hogy 2018-tól a Magyar Közút kezelésébe került mintegy 1100 kilométernyi bicikliút is.

A szerző mindent összevetve megjegyzi, az elmúlt évek adataihoz mérten javulást, vagy stagnálást láthatunk, egyedül az útburkolat minőségét tekintve nőtt a rossz szakaszok aránya.

Egyébként – mint arról az ÉrdMost is rendszeresen beszámol – városunkban is folyamatosan megújulnak a rossz minőségű utak. Azonban a több, mint 900 utcát felölelő, 450 km-nyi úthálózat fejlesztése és karbantartása továbbra is az egyik legnagyobb kihívás a mindenkori önkormányzat számára.

Fotó: Freepik, Pixabay, ÉrdMost archív Grafika: Pénzcentrum

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email