habilitaciosCZB8

A Művészetek Völgyében is kelendőek az érdi fiatalok munkái

habilitaciosCZB8

A Művészetek Völgyében is kelendőek az érdi fiatalok munkái

Csodás dolgok kerülnek ki a Habilitációs Központ sérült fiataljainak keze alól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nagy a készülődés a „Habiban”, azaz a Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központban. Az értelmi akadályozottsággal élő valamint halmozottan sérült fiatalok nappali nevelését, fejlesztését ellátó intézmény munkatársai Kapolcsra készülnek, a szociális foglalkoztatás keretein belül készült kerámiákkal, varrottasokkal.

Az üdvözlő táblácskákat nagyon szeretik a vásárlók

A Művészetek Völgyében nagyon kelendőek a Habi portékái, és ők két helyszínen is árusítanak majd, a segítőudvarban (ami a főutcáról nyílik), valamint a templomkertben.

A cicák, gombák, törpék és békák mind a Habiban készülnek, ahol meg is vásárolhatók hétköznaponként 8 és 16 óra között

„Július 19-től 28-ig tart a fesztivál. Sokadik éve járunk vissza. Több fogyatékos szervezettel együtt árusítunk, és nagyon jó a hangulat. És nagyon sokat jelent az is, hogy számtalan ember megfordul a standunknál, hírét visszük a központunknak. Sokan rácsodálkoznak arra, mi mindenre képesek a sérült fiatalok”

– mondta az ÉrdMostnak Czuppon Gabriella tagintézmény-vezető.

Gabi segítségével bekukkanthattunk a műhelybe, ahol a kerámiák várnak az elcsomagolásra

Gabihoz kedd délelőtt látogattunk el, amikor már javában zajlott a készülődés. Azon felül, hogy Kapolcs nagy élmény, bizony nagy munka is: a szociális foglalkoztatás során készített kerámiákat ki kell válogatni, be kell csomagolni majd leszállítani, és esőben-hőségben ott kell állni a pult mellett.

Nándi nagyon szeret hímezni, és nagyon szép, apró öltésekkel dolgozik

Persze, a munka eredménye sem marad el: Kapolcson annyira népszerűek a Habi kézműves termékei, hogy tavaly egymillió forint bevételük származott a kerámiákból, illetve a plüssállatokból, konyhai és egyéb textiliákból, táskákból.

Dóri szerint a hímzés nemcsak remek elfoglaltság, hanem a kézügyességét is fejleszti

A bevételt persze visszaforgatják, hiszen ahhoz, hogy ilyen szép termékek készüljenek, alapanyagokra is szükség van, így a Kapolcson – illetve egyéb vásárokon – befolyó összeget a Habi működtetésére fordítják.

A nyuszik is nagyon kelendőek, nem csak húsvétkor

Meg is van az eredménye, hiszen a fiatalok többféle fejlesztést kapnak, méghozzá személyre szólóan, a kutyaterápiától az úszásig, és számos sikerélményük lehet a Felhőjárók mozdulatszínház vagy a Csengettyű Együttes fellépései alkalmával.

Keramikus irányításával dolgoznak a fiatalok

Márpedig ezek működtetése mind pénzbe kerül. Ahogy az a balatoni nyaralás is, amire egy civil pályázaton 600 ezer forintot nyertek. Ebből az összegből három napot tölthet mintegy 25 habis fiatal, illetve munkatárs Balatonmáriafürdőn, egy ősfás, nagy kertben, a Balaton partján.

A játék is lehet komoly elfoglaltság

„Ebben a három napban számtalan élmény vár majd a fiatalokra, a fürdésen túl is. Tavaly a Tiszánál voltunk, kompoztunk, fürödtünk, kiállítást néztünk. Próbálunk minden lehetőséget kihasználni arra, hogy feltöltődjünk. Persze, a pihenésre is lesz idő.

Gyönyörű táskák készülnek a varróműhelyben

Akit nem tudunk magunkkal vinni, mert nem annyira önálló, azt egynapos programokra visszük, az számukra nem olyan megerőltető” – tette hozzá Gabi, aki nemrég értesítette a szülőket a szeptember eleji nyaralásról. „Van önköltsége is az útnak, de az elnyert támogatásnak köszönhetően ez nem lesz nagy összeg” – tette hozzá.

Megrendelésre is készítenek egyedi kerámiákat

A vendégház, ahol a szállásuk lesz, akadálymentes szobákkal várja őket, különféle szórakozási és játéklehetőségekkel, így van mire várniuk a srácoknak. De olyan fiatal is van, akinek az otthon nyugalma jelenti a pihenést.

„Én otthon nyaralok”

– mondta mosolyogva az egyikük.

Aki szeretne kerámiát vásárolni a Habiból, itt megteheti:

Szociális Gondozó Központ Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ
2030 Érd, Hivatalnok utca 42.
06(23)365-192

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email