ev_madara_2025

Melyik legyen az év madara 2025-ben?

ev_madara_2025

Melyik legyen az év madara 2025-ben?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján három récefaj közül lehet választani július 25-ig.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Ki ne ismerné Magyarországon a vadkacsát, minek erről szavazni?” – gondolhatják sokan. Csakhogy a récék közel harminc faja fordult elő eddig bizonyítottan hazánkban és a vadkacsaként ismert tőkés réce ezek közül csak egy – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület(MME) honlapján.

A récék erősen kötődnek a nyílt vízfelületű vagy ilyenekkel tarkított tavakhoz, mocsarakhoz – pont ahhoz az élőhelytípushoz, amit különösen érzékenyen érint, veszélyeztet a klímaváltozás, a nem megfelelő gazdálkodás és területhasznosítás.

Ezért különösen fontos a tavak, mocsarak védelme, és ennek üzenetét – mintegy az élőhelytípus nagyköveteként – sokkal kézzelfoghatóbbá teszi egy látványos és érdekes récefaj.

Szavazni a kanalas, a böjti és a nyílfarkú récére lehet

Mindhárom jelölt faj legfontosabb veszélyeztető tényezője a fészkelőhelyek csökkenése, amely a lecsapolásoknak és a kiszáradásnak köszönhető. A folyószabályozásokkal és csatornázással kiszárított Alföldön jelentős mértékben csökkent a vizes élőhelyek száma és kiterjedése, a meglévőket pedig jelentős mértékben sújtják a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai.

Fészkelésük elsősorban a meglévő vizes élőhelyek helyreállításával biztosítható, mely magába foglalja az Alföld vízháztartásának rendezését.

A konkrét fészkelőhelyeken gondoskodni kell a vadászható fészekpredátorok gyérítéséről, a fák és cserjék eltávolításáról a vizes élőhelyek közeléből, valamint a megfelelő legeltetéses élőhelykezelésről – írja honlapján az MME.

Az internetes szavazás 2024. július 25-én délig tart, ezután a legtöbb voksot kapott faj nyeri el a 2025 év madara címet. Az MME ez alapján indítja el a jövő évi kampányának előkészítését.

A szavazni az MME honlapján lehet, a résztvevő madarak részletes ismertetése, videóval pedig ITT található.

fotó: MME

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email