MitrovicsLEMKE3

A szovjet felügyelettől a lengyel piacokon át a rendszerváltásig

MitrovicsLEMKE3

A szovjet felügyelettől a lengyel piacokon át a rendszerváltásig

Mi volt a különbség a lengyel és a magyar szocializmus között? Akik ellátogattak Mitrovics Miklós történész, polonista előadására, ezt is megtudhatták.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Lengyel Magyar Kulturális Egyesület meghívására Mitrovits Miklós történész, polonista érkezett a városi könyvtárba, A szocializmus csapdájában című könyvét mutatta be. Az előadásról Bazsóné Megyes Klára, az Érdi LeMKE elnöke számolt be az ÉrdMostnak.

„A történész nem először volt az egyesület és a könyvtár vendége, rendszeres előadó, beszélgetőtárs. Elsősorban a 20. századi lengyel-magyar kapcsolatokat kutatja, elemzi, nemcsak magyarországi, hanem lengyelországi forrásokat is fölhasznál, ottani levéltárakban is kutat.”

Mitrovits Miklós a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos munkatársa. A Szocializmus csapdájában című könyve 2023-ban jelent meg.

„A könyv alcíme konkrétan is elárulja a tartalmát: Politika, gazdaság, kultúra és sport a magyar-lengyel kapcsolatokban (1945-1990). A hatalmas időszakot átölelő mű bemutatja a különböző korszakokat a sztálinizmus korától, majd kiemelten szól 1956-tól, amely mindkét országot jelentősen érintette, aztán a „hosszú” hatvanas, illetve a hetvenes évekről ír. Ugyancsak kiemelt szerepet kap a könyvben az 1980-81-es lengyelországi válság, a hadiállapot bevezetése.”

„Széles képet kapunk a két ország viszonyáról, és ami nagyon lényeges, arról, hogy micsoda különbség volt a két állam szocializmusa között, és miben gyökereznek ezek a különbözőségek. A két nép története – beleértve az előző századokat is – nem mindig haladt párhuzamosan, jelentős különbségek voltak még ebben a 45 esztendőben is.”

„A történészi alapossággal szerkesztett, fotókkal is illusztrált munka rendelkezik a megfelelő mutatókkal, bibliográfiával, de a nem történészek számára is érdekfeszítő olvasmány lehet. És ahogy ő fogalmazott: a kétoldalú viszony egyúttal egy fontos szegmense a nemzeti történelemnek – minél több kétoldali relációt ismerünk mélységében, annál szélesebb a tudásunk a saját országunkról is.”

A szép számú közönség főleg az egyesület tagjai közül került ki. Élvezettel hallgatták Mitrovits Miklós előadását. A közönség nagy része már átélte ezen idők egy részét, picit a saját, egyéni történelmüket is fölidézte ez az est.

Fotó: Érdi LeMKE, Bazsóné Megyes Klára

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email