epvalasztasurnafoto_190526

Kinyitottak a szavazókörök, megkezdődött a választás

epvalasztasurnafoto_190526

Kinyitottak a szavazókörök, megkezdődött a választás

Este hét óráig voksolhatunk. A szavazáshoz szükség van fényképes személyi okmányra és lakcímkártyára is, a választási értesítőre viszont nincs.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Reggel hat órakor megkezdődtek az önkormányzati és európai parlamenti választások.

Érden mind a tizenkét választókerületben állított önkormányzati képviselőjelölteket a Szövetség Érdért Egyesület, a Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum-Érted Családbarát Egyesület szövetség, a Mi Hazánk Mozgalom, a V.É.D. Városunk Érdekében Dolgozunk Egyesület, valamint a Kétfarkú Kutya Párt, azonban csak négy polgármesterjelölt mérkőzik meg egymással (a KKP nem állított jelöltet, Asztalos Éva pedig polgármester-jelöltként függetlenként indul, míg képviselő-jelöltként a V.É.D. színeiben):

Dr. Csőzik László – Szövetség Érdért Egyesület
Farkas Gáborné Szalai Tímea – Mi Hazánk Mozgalom
Kardosné Gyurkó Katalin – FIDESZ-KDNP-Nemzeti Fórum-Érted Családbarát Egyesület szövetség
Dr. Asztalos Éva – Független

A szavazókörök este hét óráig tartanak nyitva. A választásra nem szükséges magunkkal vinnünk a Nemzeti Választási Iroda értesítőjét, akkor is leadhatjuk voksunkat, ha a dokumentum elveszett. Aki nem tudja, hol adhatja le a voksát, itt megnézheti.

Ha az NVI levele nem is feltétele a szavazásnak, a megfelelő okmányok felmutatása viszont igen – hívja fel a figyelmet Érd MJV közösségi oldala.

Ezek a következők lehetnek:

– személyazonosító igazolvány + lakcímigazolvány;
– útlevél + lakcímigazolvány;
– vezetői engedély + lakcímigazolvány;
– papír alapú személyi igazolvány + lakcímigazolvány (ha van).

A kormányablakok ezen a vasárnapon  reggel 7-től este 7 óráig tartanak nyitva – így a szavazáshoz szükséges, érvényét vesztett okiratot pótolni tudják a választópolgárok.

Mozgóurnát délig lehet még igényelni, a részleteket itt találják olvasóink. Kampánycsend nincs, de a szavazókörök 150 méteres körzetében a választók döntését tilos befolyásolni.

Szavazni a név melletti körbe rakott X vagy + jellel lehet. Ha valaki több polgármestert és a lehetségesnél több képviselőt jelöl meg, annak a voksa érvénytelen lesz.

A megyei jogú városokban a választópolgárok polgármesterre és a települési egyéni választókerületi képviselőre szavazhatnak az európai parlamenti pártlisták mellett. Amennyiben a választáson valaki nemzetiségi választópolgárként vesz részt, a fenti 3 szavazólapon túl további 3 – települési, területi, országos nemzetiségi – szavazólapot is kaphat – olvasható a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

A szavazás lezárultát követően, este 19 óra után kezdődik meg a leadott szavazatok megszámolása.

A helyi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás vonatkozásában a Nemzeti Választási Iroda – a szavazólapok feldolgozottságának függvényében – várhatóan este 20 órától kezdi meg az eredmények közlését.

Az európai parlamenti választás esetében 23 óra után kezdődhet meg a hivatalos eredmények közlése, mivel Olaszországban eddig tart a szavazás. A június 9-i választások részvételi adatai és eredményei a www.valasztas.hu oldalon követhetőek majd nyomon, de természetesen az ÉrdMost is folyamatosan beszámol a helyi hírekről, eseményekről, adatokról.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email