szepes függöny6

Függöny le, függöny föl

szepes függöny6

Függöny le, függöny föl

Kicserélték a Szepes színpadi függönyét.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Izgalmas előadásnak lehettünk tanúi és megörökítői fotós kollégámmal a Szepesben. Ilyet ritkán láthat földi halandó. Talán még a napfogyatkozás is sűrűbb. Valószínűleg egyetlen színház életében sem túl gyakori esemény ugyanis, hogy a színpad világát a hétköznapi valóságtól elválasztó, kulisszatitkokat őrző függönyt kicserélik. A Szepesben évtizedek alatt porosodott, koszolódott, amortizálódott, elnyűtt textíliát végleg nyugdíjazták. Ami a poratkák világának apokaliptikus végét, a nézőknek valami újnak a kezdetét jelenti.

Na de honnan szerez be egy művház igazgatója egy jókora színházfüggönyt? Van erre szakosodott bolt Pesten a körúton, ahol méterre árulják? Ha Színházi Függönyök Boltja nem is létezik, a poétikus szakmára szakosodott cég azért akad. Ilyen a színház- és színpadtechnikával is foglalkozó GÉPBÉR-Színpad Kft., amely méretre gyártja és rögzíti a világot jelentő deszkák fölé a vörös bársony textíliát.

Végignézhettük, ahogy a lángmentesített drapériát két szakember hatalmas állványon zsonglőrködve összeszokott mozdulatokkal varázsolja a helyére. Nem semmi feladat a jobb és bal oldali, nagyjából 6 méterszer 5 méteres, összesen tehát cirka 60 négyzetméternyi nehéz anyagot felügyeskedni a helyére, a tetejét lezáró 14×0,5 méteres előfüggönyről nem is beszélve.

És azt tudják, miért vörös a színpadi függöny? Google barátunk elárulta, azért, mert a vörös szín erőteljes és drámai hatást kelt, amely fokozza az előadás hangulatát. Ma is tanultunk valamit. Szóval a Szepesben a tartalmi megújuláson túl a technológiai revitalizálás is elkezdődött.

„Ez még csak az első lépés – mondja Vermes Zoltán megbízott igazgató. – A következő a színpad úgynevezett balettszőnyegének kicserélése lesz. Utána a háttérként szolgáló világos függöny, majd a vetítővászon cseréje van betervezve”.

Hiszen a Szepes színház és mozi egyben. Az igazgatótól megtudtuk, sorra kerül a színpadi háttérként szolgáló világos, majd a fekete függöny is. A színpadra vezető lépcsőt is kicserélik. A terem világítása is renoválásra szorul, a le-föl hajtható, immár klasszikussá avanzsált 386 darab nézőtéri székekről nem is beszélve.

Ezeket valószínűleg valamikor a közeljövőben újrakárpitozzák, és plusz szivaccsal teszik majd kényelmesebbé. A nézőtér elkoptatott linóleum burkolatát is minőségibbre szeretnék cserélni. Mindezek olyan apró technológiai felújítások, melyek remélhetőleg sokat javítanak majd a színháztér és a nézők kedélyállapotán.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email