gazdasag_ado_penz

Újabb 124 önkormányzatra veti ki a kormány a szolidaritási adót

gazdasag_ado_penz

Újabb 124 önkormányzatra veti ki a kormány a szolidaritási adót

Idén kevesebb támogatást kapnak az önkormányzatok feladataik ellátására.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Idén 124-gyel több, azaz összesen már 848 önkormányzatnak kell fizetnie a szolidaritási hozzájárulást, de nem osztják vissza közvetlenül a szegény településeknek, hanem egyszerűen beöntik az állami költségvetésbe, igaz, annak legalább az önkormányzati bugyrába –  írja a Népszava. Az adatokat a Pénzügyminisztérium(PM) hozta nyilvánosságra egy közérdekű adatigénylésnek köszönhetően, amit Niedermüller Péter VII. kerületi polgármester nyújtott be.

A cikk szerint a PM újfent elismételte, hogy a „szolidaritási hozzájárulással a kiemelkedően kedvező anyagi helyzetben lévő önkormányzatok támogatják a kedvezőtlenebb anyagi helyzetben lévőket”.

Érd is nehéz helyzetbe került az elvonások miatt

Azt, hogy mely önkormányzat számít „kiemelkedően tehetősnek” a kormány dönti el, az adó mértékét az egy lakosra jutó adóerő-képesség alapján határozzák meg, amit az éves központi költségvetésről szóló törvényben rögzítenek.

„2023-ban összesen 724 települési önkormányzatnak kellett összesen 237 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizetnie.”

– áll a tárca válaszában.

Idén pedig a tavalyinál is több településtől – 848 önkormányzattól – szednék be a hozzájárulást, amiből összesen 310,6 milliárd forint bevételre számítanak. Az összeg emelkedését a PM azzal magyarázza, hogy az érintett települések adóbevétele nagyobb mértékben növekedett. 

Idén kevesebb támogatást kapnak az önkormányzatok feladataik ellátására 

Az önkormányzatok egyenlege 2020 óta harmadszor kerül idén mínuszba. A szektor hiánya 108 milliárd forintra rúg az Eurostatnak megküldött hiányjelentés (EDP) szerint. Ezt a pénzt az önkormányzatoknak ingatlanértékesítésből, a bankbetétek feléléséből kell előteremteniük.

A PM arra kérdésre, hogy mi az útja a szolidaritási hozzájárulásból befizetett összegnek, azt a választ adta:

„Ez része az önkormányzati támogatás pénzügyi fedezetének. Ennek szabályrendszerét a költségvetési törvény határozza meg. A települések 2023-ban összesen 1178 milliárd forint kormányzati támogatást kaptak feladataik ellátására”

Idén azonban ennél jóval kevesebb, összesen 1050 milliárd forint jut – a többek között óvodákat működtető, gyermekétkeztetést, szociális ügyeket, idős gondozást, közterületek gondozását, közösségi közlekedést biztosító – önkormányzatokra. Ám ebből csak 740 milliárdot fizet az állam, a többit az önkormányzatok adják össze – maguknak – szolidaritási hozzájárulás címen.

Az önkormányzati szektor működtetése 2500-2800 milliárdba kerül évente, a költségek emelkedését azonban nem követik az állami normatívák. Sőt évről évre csökken, 2027-re a PM korábbi előrejelzése szerint – szolidaritási adó nélkül – már csupán nettó 686 milliárdot adna kormány a települések kötelező feladataira. Holott a települések kétharmadának nincs számottevő saját bevétele és nem is lesz, így feladatellátása az állami apanázstól függ – írja a Népszava.

fotó: freepik.com / ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email