Képernyőkép 2024-04-09 130934

Ismét báloztak az érdi svábok

Képernyőkép 2024-04-09 130934

Ismét báloztak az érdi svábok

Még egy verset is írtak Érd tiszteletére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sváb bált rendezett szombaton az Érdi Nemzetiségi Önkormányzat. Régi hagyományt élesztettek fel, hiszen a Covid előtt minden esztendőben megtartották ezt a mulatságot. Most is telt házas volt a rendezvény, amin meghívott vendégként a városvezetés és az országgyűlési képviselő is részt vett.

Érden mintegy 2600 lakos vallja magát német nemzetiségűnek, ezért fontosak számukra a hagyományőrző rendezvények, ahol találkozhatnak egymással, és a kulturális csoportok, illetve a német nemzetiségi Pumukli ovi apróságai bemutatkozhatnak egymásnak és a közönségnek.

„2005-ben rendeztünk először sváb bált. Általában a farsanghoz kapcsolódott, másodszor szervezzük úgy, hogy a húsvéti időszakban legyen. Szeretnénk feleleveníteni és éltetni a német nemzetiségi hagyományokat, ezért hangsúlyos a sváb népzene, de természetesen alkalmazkodunk a közönség igényeihez”

– mondta az ÉrdMostnak Eszes Mária, a nemzetiségi önkormányzat vezetője.

Csőzik László polgármester köszöntőjében azt a hatást emelte ki és méltatta, amit az érdi német nemzetiség gyakorolt a helyi kultúrára, történelemre és közéletre.

A bál egyedi voltát többek közt az adta, hogy a vendégek java része német népviseletben jelent meg. A köszöntő is két nyelven hangzott el. Nagy sikere volt az Érdi Himnusznak, amit Kovács László írt és szavalt el:

Érdi Himnusz

Mátyás, a magyar király, erdők és dombok között
vadászott a Duna mentén Érden. A kutyavár
romja a történelmet idézi már régen.

Később hódító oszmán seregek nyomultak kelet
felől, hozták kultúrájukat és Hamzsa béeget.
Minaret őrzi az emléket.

Tutajon s szekéren jöttek elődeink erre a vidékre,
szorgalom és tradíció gazdagította Érdet.
Nemzetek fiai egymással itt békében éltek.

Jó és szomorú időket meg kellett élned, adjunk
hitet egy boldog jövőképnek.
Isten áldja a jelenben s a jövőben Érdet!

„Szerettünk volna megemlékezni Érddel közös történelmünk alakulásáról. Nemcsak rólunk, svábokról szól ez a pár sor, hanem a városról is. Mi itt gyökeret vertünk, tettünk és teszünk Érdért, ezt szerettük volna megmutatni ebben a versben” – tette hozzá Eszes Mária.

A bálon német nemzetiségi hagyományőrző csoportok léptek fel: a Rosenbrücke énekkar, a Hanselbeck tánccsoport, a Pumukli óvoda apróságai, majd a Baranya vármegyei Verytake sváb együttes. Utóbbiak húzták a talpalávalót hajnalig.

fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email