serult_lud_borito

Vérben úszó házi ludat találtak a Papi földeken

serult_lud_borito

Vérben úszó házi ludat találtak a Papi földeken

A gyanú szerint egy fűkaszával szinte megskalpolták az állatot.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Civil Állatmentők Alapítvány még a múlt héten számolt be az esetről, amikor egy vérben úszó lúdhoz riasztották őket az érdi városligetben.

Mint írják, a mozdulatlan állat feje és szeme annyira vérben úszott, hogy elsőre nem is látszott, pontosan mi a baja. Később az állatorvosi rendelőben kiderült, hogy három hatalmas vágás van a fején, ezeken keresztül pedig a koponyáját is látni lehetett. Ráadásul egy félig kitolt tojás is találtak benne, amit kiszedtek, és most próbálják megmenteni.

Az ÉrdMost megkereste Soós Pétert, az alapítvány elnökét, aki elmondta, megnézték ugyan a kamerafelvételeket, de azokból nem derült ki, hogy mi történhetett. Úgy véli, a sérülések alapján kizárható, hogy egy másik állat, például egy kutya, esetleg egy róka legyen a tettes. Ami szerinte sokkal valószínűbbnek látszik, hogy valami külső tényező, mondjuk egy gép okozhatta a sebeket.

És jóllehet vádaskodni, gyanúsítani nem szeretne, annyit még hozzáfűzött, éppen fűkaszálás zajlott a területen, amikor a helyszínre értek. Ahogy szándékosságot sem sejt a baleset mögött, inkább a gondatlanságot tartja valószínűnek.

Az állatmentő kiemelte, sokféle állattal volt már dolguk, többek között a víztározónál is mentettek már hódot, szürke gémet, kacsát is, de egy házi lúd még nekik sem mindennapi ügyfél, amit az is jól jelez, hogy a madár műtétjéről külön bejegyzésben számolt be az érdi Városközponti Állatorvosi Rendelőintézet is.

Dr. Csurgay Kristóf, a rendelő állatorvosa az ÉrdMostnak úgy fogalmazott, különleges az eset, mivel a házi lúd haszonállatnak számít, ezért telepi tartása esetén állományszinten szokták gyógykezelni. Sebészeti beavatkozást ott nem szoktak rajta végezni, ugyanis nem éri meg. Hobbi célra pedig nem szokás tartani. Egyébként az ő praxisukban – a haszonállatok kivételével – a kutyák és a macskák a leggyakoribbak vendégek.

A baromfi sérülésével kapcsolatban az állatorvos elárulta, a lúd fejének a teteje egymástól szabálytalan távolságra lévő, hosszanti vágásokkal volt tele. Ezek a vágások élesek voltak, szélük nem roncsolódott, a bőr az említett területeken a koponyáról felszakadt, de alatta a koponya nem roncsolódott. Emellett az állat hasának az oldalán is volt egyetlen hosszanti vágás.

A szakembertől megtudtuk, egy fejet ért trauma általában nagy vérzéssel jár, tehát egy kis sérülés is lehet ijesztő, arról nem beszélve, hogy mindig benne van a koponya sérülésének a veszélye is, ami már egy valóban jelentős, életet veszélyeztető állapot. S noha a liba esetében sürgősségi operációra volt szükség, szerencsére a csontot nem érte trauma.

Kérdésünkre, hogy mi állhat a háttérben, Dr. Csurgay azt válaszolta, az állat bejelentője egy kőre gyanakodott, ami – a már említett – gépi kaszálás során pattanhatott fel, azonban az orvos szerint ez kizárható, sokkal valószínűbb, hogy a fűkasza damilja okozta a súlyos sérüléseket.

Hogy így van-e, nem tudjuk, de az biztos, hogy a lúd életben marad, derül ki a civil állatmentők újabb posztjából.

Soós Péter hozzátette, ha teljesen fel is épül majd, akkor sem viszik vissza a Papi földekre, mert ugyan lehet, hogy jól érzi ott magát, de nem oda való. A terv, hogy valami tanyára vagy vadasparkba helyezzék el, ahol más háziállatok között lehet.

Fotó: Facebook/Érdi Civil Állatmentők Alapítvány, Facebook/Városközponti Állatorvosi Rendelőintézet

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email