23_04_01_ovoda

Eltérő fejlődés, ugyanolyan esélyek

23_04_01_ovoda

Eltérő fejlődés, ugyanolyan esélyek

Az óvó néniknek és a gyerekeknek is segít a Gyermekünk Álmaiért Alapítvány képzése.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nyugodtan nevezhetjük Érdikumnak, sőt, Hungarikumnak is az Óvodai Szakmai Napokat, hiszen nemcsak a megyében, hanem országszerte ritkaságszámba megy az a rendezvénysorozat, amit Érden immár huszonnegyedik alkalommal rendeznek meg az érdi óvodák.

A Szivárvány és Kincses ovi, illetve tagóvodáik idén március 18. és 29. között színes programokkal, hiánypótló előadásokkal és szakmai tudásukat tükröző bemutatókat rendeznek, amelyekre sok szeretettel várják a többi intézmény óvónőit, pedagógiai asszisztenseit, pedagógusait és más, érdeklődő szakembereket (védőnők, szociális intézmények munkatársai, bölcsődei gondozók).

Az idei programkínálat igen gazdag. Hogy csak párat említsünk, lesz szó környezet- és egészségvédelemről, képzeletjátékokról és a gyermekvédelmi jelzőrendszerről, a lábtornáról és Érd természeti kincseiről is. Az előadásokat, bemutatókat az óvodapedagógusok, illetve meghívott szakemberek tartják.

A szakmai napokon nemcsak a gyermekek nevelésében osztják meg egymással jó gyakorlataikat az óvó nénik, hanem kikapcsolódást, pihenést segítő programokat is szerveznek, a hangtál-meditációtól a játékos vetélkedőig.

Az idei rendezvény első napján hiánypótló képzésen vehettek részt a pedagógusok. A Gyermekünk Álmaiért Alapítvány tartott előadásokat a Szepes Gyula Művelődési Központban mintegy kétszáz érdeklődőnek, négy turnusban. A szakmai előadások középpontjában az eltérő fejlődésmenetű gyermekek álltak.

A civil szervezet két éve már tartott képzést az érdi óvodapedagógusoknak, kisgyermeknevelőknek, nagyon jó visszajelzésekkel. Két éve az integráció megalapozása volt a fő téma, az autizmus spektrumzavarral a fókuszban, míg idén az óvodapedagógusok mentális egészségvédelme került előtérbe.

„A mai kor gyermekeit sokkal szélesebb körű ingerek érik, és az eltérő fejlődésmenet egyre elterjedtebb. Erre fel kell készítenünk a pedagógusokat, olyan technikákat tanítva, amelyeket korábban nem tanultak a főiskolán, egyetemen. Bemutatjuk, milyen technikák állnak rendelkezésükre” – mondta az ÉrdMostnak Nagy Martin, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Az elmúlt évek során sok pozitív megerősítést kaptak azoktól, akik részt vettek képzéseiken. „A pedagógusok visszajelezték, hogy az általunk tanított technikákat alkalmazva könnyebbé váltak a mindennapok. A gyermekek fejlesztésében pedig jobb eredményeket tudnak elérni” – emelte ki Nagy Martin.

Az alapítvány természetesen nemcsak Érden nyújtja képzéseit, sőt, szeretné ezeket minél szélesebb körben elérhetővé tenni a pedagógusok számára, Székesfehérvártól a XI. kerületig, ezért örömmel várják az érdeklődőket. Ami Érdet illeti, a civil szervezet szolgáltatásai folyamatosan elérhetőek az intézményekben, hetente kijárnak és folyamatosan tartják a kapcsolatot a nevelőkkel, és megfigyelik az igényeket.

És miért jó a gyerekeknek, hogy az óvodapedagógusok új eszközökkel, módszerekkel gyarapodnak? Mert az eltérő fejlődésmenetű óvodások komfortosabban, harmonikusabban érezhetik magukat, és jobban is fejlődnek.

Tekintse meg a teljes beszélgetést Nagy Martin kuratóriumi elnökkel: 

Fotó: Ádám Katalin, ÉrdMost archív, videó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email