marc15koszoruzascsozikCZB

„Ma az önkormányzatok a szabadság bástyái”

marc15koszoruzascsozikCZB

„Ma az önkormányzatok a szabadság bástyái”

Nemcsak független államra, hanem a külső-belső önrendelkezésre és a népnek felelős kormányra is szükség van - fogalmazott március 15-ei beszédében Csőzik László polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd idén is színes, tematikus programsorozattal ünnepli az 1848-49-es forradalmat és szabadságharcot, helyet adva a hagyományos rendezvényeknek és az új kezdeményezéseknek egyaránt.

Ilyen régi, elmaradhatatlan és igen kedvelt szokás, hogy a forradalom előestéjén fáklyás felvonulást rendeznek az érdligeti iskolások, akikhez a város lakói is csatlakoznak (ahogy Érd vezetése is tette). Idén is több százan vonultak át a Diósdi útról a Tállya utcai ’48-as emlékműhöz, világítva, énekelve.

Péntek délelőtt ugyanitt tartották az ünnepi megemlékezést. Főhajtással és koszorúval rótták le kegyeletüket a város, a frakciók, pártok, szervezetek képviselői. Az ünnepségen tiszteletüket tették Érd testvérvárosi delegációi is, Lengyelországból, Szlovákiából és Erdélyből.

A megjelenteket Aradszki András országgyűlési képviselő köszöntötte, felidézve 1848-as pesti forradalmat és vívmányait, majd a jelenre fordította a szót, és mondandóját láthatóan a közelgő önkormányzati és európai parlamenti választások ihlették.

„1848 öröksége a felelősségre is figyelmeztet bennünket. Felelősség az, amikor a beszédünk igaz, amikor nemcsak beszélünk, hanem teszünk is, amikor az ígéreteinket betartjuk, amikor idegen érdekeket nem képviselünk, amikor a politikai és társadalmi békére törekszünk, és amikor a tetteink következményeit vállaljuk. Csak a felelős szabadság és a szabadság felelőssége hozhatja el számunkra egészséges fejlődésünk örömét és boldogságát. Nekünk, mai magyaroknak van szabadságunk, döntsünk ezek szellemében mindig felelősen.”

A teljes ünnepi beszédet itt nézheti meg:

Csőzik László polgármester ünnepi beszédében azt hangsúlyozta: a szabadságharc teremtette meg az igazi magyar nemzetet, azt, amellyel kiléptünk Európa nagyszínpadára, és amelyre büszkék lehetünk. A szabadságharc olyan egységet teremtett, amelyet azóta is keresünk.

„Március 15-e olyan nap, amire mindig büszkék lehetünk, olyan nap, ami azt diktálja nekünk: semmit rólunk, de nélkülünk. Ne döntsenek a fejünk fölött! Vegyük kezünkbe Érd jövőjét is. 1848 előtt a vármegyék voltak az ellenállás, a magyar szabadság bástyái. Hiszem, hogy ma a választott magyar önkormányzatok. Nemcsak szuverén, független államra, hanem a külső-belső önrendelkezésre, igazi népszuverenitásra is szükség van, és felelős, a népnek felelős kormányra. Ebbe Érd is beletartozik.”

Alkotmányellenesnek nyilatkoztatjuk azon törekvést is, hogy a kormánynak csak azon esetben szolgáljon irányul a többség, ha az egy bizonyos párt nézeteinek és érdekeinek kedvező – ezek az 1847-ben elfogadott ellenzéki nyilatkozat szavai. A márciusi forradalommal ebből az ellenzékből lett az első felelős magyar kormány. Március 15. ma is irányadó – irányadó, mert kijelöli a szabadság útját, aláhúzza azt, hogy győzzön a nép akarata, megteremti a haza és haladás említett egységét” – hangsúlyozta beszédében a városvezető.

A teljes ünnepi beszédet itt nézheti meg:

Az ünnepségen közreműködött a vitéz Mikecz Kálmán Honvéd és Huszár Hagyományőrző Egyesület és a Lendvai Károly Férfikórus.

 

Fotó: Czere Bálint, videó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email