gyerekek_pixabay_erdmost

Harminc éves a Fészek, ahol a gyermekvédelem nem üres szólam

gyerekek_pixabay_erdmost

Harminc éves a Fészek, ahol a gyermekvédelem nem üres szólam

Sikeresen és elhivatottan dolgoznak azon, hogy minél kevesebben nőjenek fel állami gondozásban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Harmincadik születésnapját ünnepelte pénteken a Fészek Gyermekvédő Egyesület. Ekkor alapította tizenöt elkötelezett nevelőszülő – kollégák és támogatók segítségével – a civil szervezetet, hogy azok a gyermekek, akik elkerültek vérszerinti szüleiktől, családban élhessenek.

Harminc év sok idő, számtalan apróság nőtt fel a szervezet nevelőszülői hálózatában. Több mint háromszázötven gyermekről gondoskodnak most is a Fészek állományában lévő nevelőszülők. Az egyesület 1998-ban megnyitotta érdi átmeneti gyermekotthonát is, ahol krízishelyzetbe került családok gyermekei kapnak ideiglenes elhelyezést. Ez Pest megye egyetlen ilyen intézménye, az eltelt 26 esztendőben 991 gyermek lakott itt hosszabb-rövidebb ideig.

Pénteken közel kétszázan ünnepelték együtt a Fészek egyesületet: alapító tagok, nevelőszülők, kollégák és támogatók.

A köszöntők után Pál Feri atya tartott nagy sikerű előadást – a kiégésről -, a Bonton együttes pedig latin-amerikai táncokat mutatott be. Megajándékozták a több mint húsz éve állományban lévő nevelőszülőket és kollégákat, majd ebéddel és tortával vendégelték meg az ünneplőket.

Eljöttek a rendezvényre olyan fiatalok is, akik ugyan már betöltötték a 18. évüket, de még nevelőszüleikkel élnek. Saját életükről beszéltek, elmondták, mi mindent kaptak a családjuktól, és milyen tanáccsal látnák el azokat, akik a nem egyszerű nevelőszülői hivatást választják.

„Annak idején tizenöt nevelőszülő hozta létre egyesületünket azért, hogy a gyermekvédelemben, illetve állami gondozásban élő gyermekeknek többet, jobbat tudjanak nyújtani. Idővel felismerték: ha a krízishelyzetbe került szülők idejében megkapják a szükséges segítséget, gyermekeiket nem kell kiemelni a családból, illetve nem kerülnek be a szakellátásba. E gondolat mentén hozták létre az átmeneti gyermekotthont.  Sajnos, egyes esetekben nem volt mód arra, hogy az otthonból a gyermek visszakerüljön a családjához – mert nem sikerült megoldani a krízishelyzetet -, de mintegy nyolcszáz gyermek esetében igen” – húzta alá Nyitrai-Hell Szilvia, az otthon vezetője.

Az érdi átmeneti otthonban a gyerekek legfeljebb másfél évet tölthetnek, de átlagosan 4-5 hónapig maradnak. A Fészek rendszeresen szervez adománygyűjtéseket, ebből az otthonban élő gyermekeket és a szülőket is támogatják, ezen felül az intézmény csinosítására, felszereltségére (felújítás, bútorok, játékok) fordítják a befolyó összeget.

A gyermekotthon játszótérrel is gyarapodott (archív fotó)

„Küzdelmes harminc év volt, hiszen ez nagyon nem könnyű terület, nagyon nem könnyű munka. Nap mint nap szembesülünk krízisekkel, traumákkal, és úgy kell segítenünk, hogy az igazán jó megoldást nem tudjuk megtalálni, hiszen ez nem rajtunk múlik.

De jó lenne, ha Anya meggyógyulna, de jó lenne, ha Apa nem bántana – ezeket a kívánságokat teljesíteni nem tudjuk, de megtalálhatjuk azt a megoldást, amitől jobb lesz az élet.  Társadalmi összefogással, elhivatott kollégákkal érünk el eredményeket. És igyekszünk a lehető legjobban csinálni. Ehhez az adja az erőt, hogy tudjuk: segítségünkkel esélyt adunk a gyerekeknek, hogy másként éljék az életüket” – hangsúlyozta Nyitrai-Hell Szilvia.

Szilvi a Fészek idei karácsonyi jótékonysági sütivásárán (archív, Balogh Alex)

Az érdi gyermekotthon egyébként állami és önkormányzati fenntartású. Olyan programokat nyújtanak a gyerekeknek, amelyek egyébként nem adattak meg. Állatkert, cirkusz, tábor… Emellett arra is megtanítják őket, amit korábban nem tudtak – például, hogy miért is jó fogat mosni. Személyre szóló figyelmet és gondoskodást kapnak.

„Hogy mik a jövőbeni terveink? Szeretnénk tovább végezni a munkánkat, olyan kollégákat magunk mellett tudva, akik hivatásként tekintenek erre a feladatra. Szeretnék, ha a gyermekvédelem pozitív irányba változna. Van több elképzelésünk is, ami még megvalósításra vár” – zárta szavait a vezető.

Kiemelt fotó: Pixabay. A belső képeket - az archív fotók kivételével - a Fészek egyesület/Tóth-Káplár Éva készítette

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email