plogging_kuka

Fuss és gyűjts, avagy jön Érd második plogging-kukája

plogging_kuka

Fuss és gyűjts, avagy jön Érd második plogging-kukája

Ez egy különleges kezdeményezés, ami Svédországból érkezett hozzánk, és egyre több érdi ismeri, szereti.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Esztergályos utca után plogging-kuka kerül a Beliczay-szigetre is. Hogy pontosan hova, arra várja a javaslatokat az Érd-Óváros ÉRTÉKŐR csoport, a 20ertekor24@gmail.com e-mailcímen. Elsősorban azoknak az ötleteire kíváncsiak, akik gyakran járnak sétálni, sportolni a Beliczay szigetre, illetve a gátra.

„Az első ötlet a Beliczay ház, gát, tanösvény, fürdő parkoló környéke, ahol a tájékoztató tábla is van. De hátha van jobb ötletetek” – írja facebook-felhívásában Szabó Csilla, a csoport egyik tagja, hangsúlyozva: a kuka kihelyezését engedélyeztetni kell a várossal, ezért is lenne szükség több alternatívára.

De mi is az a plogging kuka? A kuka szót persze mindenki érti, de a plogging magyarázatra szorul. Ez egy Svédországból származó kifejezés, az angol jogging (kocogás) szóból és a svéd plocka upp (felszedni) szóból gyúrták össze, jelentése szemétszedő futás. A plogging kuka tehát azoknak tesz jó szolgálatot, akik futás, túrázás közben lehajolnak a földön látott szemétért.

„Az ötlet az Érdi Környezetvédő Egyesülettől származik, ők készíttették el és telepítik is a plogging kukát. Mi a figyelemfelhívásban, tájékoztatásban segítünk. Az ÉrdKöVE és a mi csoportunk is a városért tevékenykedik, és elhatároztuk: támogatjuk egymást, és szorosan együttműködünk” – tette hozzá Szabó Csilla.

Azért is fontos, hogy minél több embert bevonjanak a megfelelő helyszín megtalálásába, mert nem elég felszedni és kidobni a szemetet, azt is jelezniük kell a ploggingolóknak, ha a kuka megtelt. Előfordulhat, hogy olyan helyre kerül a gyűjtőedény, amit a kukásautó nem tud megközelíteni, és egy önkéntesnek kell kicserélnie a kukászsákot. Természetesen nem kell elvonszolnia a megtelt zsákot, elég, ha otthagyja összekötözve az edény mellett.

Ha a kuka telepítése megtörténik, a LevenDuna mindkét végén lesz plogging kuka, így akár lentről, akár fentről megy végig valaki Érd túraútvonalán, talál olyan helyet, ahová kidobhatja az útközben gyűjtött szemetet.

„Egyesületünk évekkel ezelőtt telepítette az első plogging-kukát az Esztergályos-Faragó utcák sarkára, és nagyon  kedvezőek a tapasztalataink. Kezdetben persze csodálkozva méregették a kukát, és volt, amikor mellétették a háztartási hulladékot. Van egy önkéntesünk, aki rendszeresen ellenőrzi az edényt, és elmagyarázza azt is a járókelőknek, hogy mire jó. Ma már működik a dolog, nincs a kuka mellett hulladék, és láthatóan csak a túraútvonalakon, természetvédelmi területen eldobált szemetet (papír zsebkendő, rozsdás aludoboz, pet-palack, chipses zacskó) helyezik bele az arra járók” – mondta el tudósítónknak Palkó Zsolt, az ÉrdKöVE elnöke.

Hozzátartozik a dologhoz, hogy a plogging-kukának olyan a kialakítása, hogy ne tudjanak beledobni háztartási hulladékot (vekni kenyeret, például), hiszen ezt az edényt nem erre találták ki.

Palkó Zsolt

„Így is megtelik heti rendszerességgel. Jelzünk az ÉTH-nak, és a szolgáltató ilyenkor kiüríti. Reméljük, a másik plogging-kukával is ilyen kedvezőek lesznek a tapasztalatok. Várhatóan a Beliczay-sziget bejáratához tesszük majd, hiszen onnan indulnak és oda érkeznek a turisták, kocogók, futók, kutyasétáltatók. Méretében és kialakításában nagyon hasonló lesz az Esztergályos utcai plogging-kukához” – tette hozzá Palkó Zsolt.

Az új eszköz telepítése március végén várható. Szeretnék akkorra időzíteni, amikor egy másik fontos esemény is történik a sziget életében: ekkor avatják majd fel a cardio (azaz szívbarát) tanösvényt. Erről Palkó Zsolt egyelőre nem szeretett volna többet elárulni, ugyanis az egyeztetések még nem zárultak le, de amint lesz bővebb információnk a szívbarát tanösvényről, azonnal megírjuk olvasóinknak.

Addig is térjünk vissza  a plogging-kukához, amit bizony a város több pontjára fel lehetne szerelni, Palkó Zsolt több területet is felsorolt: Fundoklia-völgy, Klímabarát park, szilvafás park, Hamzsabégi erdő. Reméljük, ez az elképzelés is megvalósul, és még több érdi terület tisztulhat meg az eldobált szeméttől.

Fotó: Szűcs Gergely, ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email