mav_volan_bkk_boritokep

Már a küszöbön áll az óriási tarifaváltozás

mav_volan_bkk_boritokep

Már a küszöbön áll az óriási tarifaváltozás

A MÁV-VOLÁN-csoport tájékoztató weboldalt indított az új bérlet- és kedvezményrendszerről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Felidézték, hogy március 1-jén indul a magyar helyközi közlekedés új tarifarendszere, amely 3,5-4 millió ember számára teszi olcsóbbá, egyszerűbbé és hozzáférhetőbbé a közösségi közlekedést Magyarországon, havonként akár több tízezer forintos megtakarítást eredményezve a családoknak.

A legfontosabb tudnivalókról tájékoztató weboldal indult, amely mindenki számára elérhető a www.ujtarifa.hu címen.

Az oldal egyik leglátogatottabb menüpontja várhatóan a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) lesz, amelyet a szerkesztők folyamatosan frissítenek és bővítenek az utasok által feltett újabb kérdésekkel – derül ki a közleményből.

Az új tarifákról szóló „kérdezz-felelek” máris több tucat részletkérdés tisztázásában segít az utasoknak.

Az új tarifarendszerben elérhető kedvezményekkel és feltételekkel március 1-jétől kezdődik meg a jegyek és bérletek értékesítése a jegypénztáraknál,  az automatáknál, illetve online az ELVIRÁ-ban és a MÁV applikációban.

A mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, azok megvásárlásához feltétlenül frissíteni kell március 1-je után.

A változásokat bemutató ujtarifa.hu weboldal egyik hangsúlyos eleme, hogy egyes – összehasonlítási példaként szolgáló – viszonylatokon mutatja meg azt, hogy a korábbi díjtermékekkel szemben az új kedvezmény- és díjkategóriák révén mennyivel kedvezőbb áron utazhatnak az ingázók, az alkalmilag vagy a családdal utazók.

A weboldalon felsorolják, hogy milyen feltétellel lehet igénybe venni az 50%-os kedvezményt, a kedvezményes vármegye- és országbérleteket, illetve kik és hol utazhatnak a jövőben díjmentesen.

Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül –  külön fényképes igazolványokra:

minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen, minden 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

Ezzel a családok utazása nemcsak egyszerűbbé, de olcsóbbá is válik, mint korábban.

Tehát az új bérletrendszer legfontosabb részletei:

  • kétféle bérlet lesz: ország- és vármegyebérlet, bérletből kétféle tarifa marad: a teljes árú és a 90 százalékos kedvezményt adó diákbérlet
  • lesz 24 órás napijegy: a Vármegye24 990, a Magyarország24 4999 forintba kerül majd
  • többféle helyjegyet lehet majd venni, az áruk 300-tól 2990 forintig terjed
  • menetjegyből teljes árú, félárú vagy díjmentes lesz,
  • a teljes árú, havi felnőtt országbérlet 18 900 forint lesz
  • a BKK járatain is érvényes Pest vármegyebérletek havi 945 forintba kerülnek a diákoknak, 9450 forint a felnőtteknek.

Március elsejétől ugyanakkor díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést a fogyatékkal élők és tartós betegek, valamint kísérőik és az ellátottak utazási utalványával rendelkezők.

A nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például a közalkalmazottakat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető, – mindössze regisztrációhoz kötött – 50%-os kedvezmény illeti meg.

A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például a közalkalmazottakat, a pedagógusokat, az egészségügyi dolgozókat, a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető, – mindössze regisztrációhoz kötött – 50%-os kedvezmény illeti meg.

 Az átmeneti időszakban, vagyis az első hónapokban a „pecsételős igazolás” felmutatásával élhetnek a minden utazásra járó kedvezménnyel, később pedig a digitális regisztrációt követően.

Kiemelten előnyös változás, hogy március elsejétől a BKK járatain is elfogadják a Pest vármegye bérletet és az országbérletet is, melyek változatlan módon és áron megvásárolhatók többek között a MÁV appon is: mavapp.hu/orszagberlet

fotó: ÉrdMost / mavcsoport.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email