telitarlatLaszloBandyBA

Megnyílt a Téli Tárlat, Érd képzőművészeti seregszemléje

telitarlatLaszloBandyBA

Megnyílt a Téli Tárlat, Érd képzőművészeti seregszemléje

Így látják a világot, a minket körülvevő valóságot és önmagukat az érdi és környékbeli művészek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Téli Tárlat Érd nívós és mérvadó képzőművészeti seregszemléje, amin helyi és környékbeli alkotók, festőművészek mutatkoznak be egy-egy képpel, installációval. Az Érdi Galéria minden esztendőben megrendezi ezt a kiállítást, ám idén bevezettek egy jelentős újítást: szakértő zsűri döntötte el, hogy a benyújtott mintegy ötven alkotásból mi kerüljön ki a falakra.

„Negyvenegy érdi, törökbálinti, diósdi, sóskúti és százhalombattai művész alkotását láthatjuk a Téli Tárlaton. A kiállításnak nincs meghatározott tematikája, egyetlen kritérium volt, hogy a festmény, grafika, illetve térben megjelenő mű két éven belül készített alkotás legyen” – tudtuk meg Varga Katalintól, az Érdi Galéria művészeti vezetőjétől.

Ettől (is) olyan izgalmas a Téli Tárlat: portrék, tájképek mellett absztrakt festményeket, installációkat, miniszobrokat is láthatunk a kiállításon, amit február 17-én nyitottak meg, jelentős érdeklődés és részvétel mellett.

„Rendkívül eklektikus mind anyagában, mind témaválasztásában. Az a fajta technikai sokszínűség, ami itt megjelenik – táblaképek, nyomatok, grafikák, szobrok, festmények – olyan, mint a kaleidoszkóp. Hűen letükrözi azt a posztmodern időszakot, amiben élünk, a maga tragikumaival, gondolok itt járványokra, háborúkra, válságokra”- mondta köszöntőjében Csőzik László polgármester, aki utalt arra, hogy az aktuálpolitika is megjelenik a képeken, és mélyen elgondolkodtató alkotásokat láthatunk az idén.

A kiállítás jelentős vonzerejét adja az is, hogy az ismert, rendszeresen kiállító művészek mellet pályakezdők, vagy frissen felfedezett alkotók is helyet kapnak. „A Téli Tárlat mindig jó alkalmat kínál arra, hogy megnézzük azt, hogy az Érden és környékén alkotó művészek hol és hova tartanak.

A jelenlegi kiállításban talán kicsivel több teret kapnak az amatőr, illetve kezdő művészek, mint a már befutott mesterek, de ez egyáltalán nem baj – megláthatjuk, a fiatalok, valamint azok, akik most mutatkoznak be, hogyan indulnak ezen a pályán” – hangsúlyozta.

Mint például Egyre Márki (azaz Spiczmüller József), akinek ugyan már volt számos kiállítása, de mivel nemrég költözött Miskolcról Érdre, a Téli Tárlaton először szerepel.

„A KÉK-ek vezetőjétől tudok a Téli Tárlatról. Úgy érzem, az érdiek sokkal befogadóbbak, mint Miskolc volt, ott nem ilyen nyitott a közösség. Négy hónapja vagyok itt, és már az első jelentkezésemet elfogadták. Pár napja vagyok tagja a Képzőművészek Érdi Közösségének is” – mondta a fiatalember, aki Diósdon tanít, és szemlátomást jól érzi magát az érdi alkotói közösségben.

Egyre Márki egy Wunderkammert, azaz csodakamrát hozott a kiállításra. Ez egy olyan bútordarab, ahol különleges tárgyak gyűjteményével kerülhetünk szembe. „A Wunderkammer minden múzeum őse. Eljátszottam a gondolattal, mi lenne, ha most kezdenénk gyűjteni különféle tárgyakat? Akik az utcán sétálnak, valószínűleg ehhez hasonló tárgyakat találnának, mint amelyeket én a csodakamrába tettem.”

Kovács Johanna festőművész nemcsak a Téli Tárlatokon állít ki, rendszeres résztvevője nyaranta az érdi művésztelepnek is.

„A Téli Tárlat Érd névjegye. Egy Esemény. Itt nincs profi meg amatőr, mindenki egy alkotást hoz. Jönnek a helyiek, és a környékbeliek is. A kiállításmegnyitónak is megvan a maga közönsége, részben a kiállítókból, részben a látogatókból, és jó velük találkozni” – mondta Johanna.

Balázs Sándor művészeti író, műkritikus a megnyitón úgy fogalmazott: a Téli Tárlat olyan alkalom, ami további inspirációt jelenthet, és az alkotók a többiek művében a magukét is mérhetik, összevethetik erősségeiket. A szellemi, lelki, gondolati továbblépésnek is fontos lépcsőfoka lehet egy ilyen tárlat. Hogy a látogatónak mit jelent, az döntse el ki-ki maga: a Téli Tárlat március 9-ig nyitva áll, várja a művészetszerető látogatókat.

 

A kiállítók:

Adelmann Anna, Balla Lajos, Barabás Irén, Berke Gyöngyi, Büki Attila, Combarro Petra Inez, Cservenkay Mariann, Csóka László, Dudás Kriszta, Egyre Márki, Eőry Emil, Fazekas Levente, Fitos Györgyi, Gergely-Farkas Lilla, Gyulay Erika, Hangyássy Zsuzsa, Homolya Gábor, Ilka Gábor, Karsch Manfred, Kéri Mihály, Kiss Gyöngyi, Kovách Gergő, Kovács Árpád, Kovács Johanna, Krisztbaum Mihály, László Bandy, László Emőke, Madarász Krisztina, Mátyás M. Kátya, Muk Ágota, Ősz Varga Tímea, Pazár Anna, Szabó Sz. Szilárd, Szabó Verona, Tápai Nóra, Tóth Tímea, Török Joli, Varga László, Vincze D. Jutka, Wenszky Ágnes, Zalavári József.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email