romics_automata_sorszam_labor

Újabb intézkedéseket vezettek be a Romics laborjában

romics_automata_sorszam_labor

Újabb intézkedéseket vezettek be a Romics laborjában

Egyre több a soron kívüli beutalóval érkezők száma, megint nő a tömeg a szakrendelőben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Június elsejétől néhány kivételtől eltekintve csak előzetes időpontfoglalással mehetünk laborvizsgálatra a Romicsba. Ezt az intézkedést azért vezette be az intézmény, mert a megugrott betegforgalmat nem bírták sem kapacitással, sem pénzügyi szempontból. Ez az intézkedés a betegek számára is előnyös, mert elkerülhetik a hosszas sorban állást, illetve azt a bosszúságot, hogy már nem jut nekik aznapra sorszám.

A labor-előjegyzést több szakorvosi rendelő bevezette már.

Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor a labor előjegyzés nélkül is fogad. Időpontfoglalás nélkül ellátják a soron kívüli (statim S) beutalóval érkezőket, a kismamákat, a 14 év alatti gyermekeket, a csak vizeletet, illetve székletet leadó betegeket, valamint az INR (prothrombin ) vizsgálatra érkezőket.

Az előjegyzés bevezetése óta nem kellene tömegre és hosszú várakozási időre számítaniuk a pácienseknek (főleg, hogy egyre többen betartják a rendelő kérését, és csak tíz perccel a lefoglalt időpont előtt érkeznek, nem pedig fél-egy órával hamarabb), mégis, sokszor komoly tömeg van a labor folyosóján.

Hogy ennek mi az oka? Bárány Zsolt főigazgató az intézmény közösségi oldalán megmagyarázza: folyamatosan nő azoknak a száma, akik soron kívüli (statim S) beutalóval érkeznek.

„Ennek okait ne firtassuk, senkit nem akarok megbántani, fogadjuk el tényként. Mit tudunk tenni? Hogy az így ismét megnövekedett számú vérvétel hosszabb időre „terüljön szét”, a vérvétel időtartamát egy órával megnöveltük (7-11). Annak érdekében, hogy a vérvételi időpontjukat hetekkel korábban lefoglalók ne jelentős késedelemmel jussanak be a vérvételi helyre, az S beutalókkal érkezők a csatolt tájékoztatót kapják a beutaló leadásánál. E szerint nekik kell VÁRNIUK és nem az időpontosoknak”

– hangsúlyozza a főigazgató.

A tájékoztató szerint – amit mindenki megkap, aki a Romics rendeléseire S beutalóval érkezik – a soron kívüli ellátás annyit jelent, hogy a páciens a jelentkezés napján vizsgálatra kerül annak ellenére, hogy nincs előjegyzési időpontja. Ez azonban nem egyenlő az érkezése pillanatában történő azonnali ellátással. Előfordulhat, hogy több órán át kell várakoznia, amíg sorra kerül.

A pácienseket arra kérik, hogy a tervezhető betegellátás érdekében kezelőorvosuktól ne kérjék indokolatlanul a soron kívüli ellátást, mert ezzel többi betegtársukat hozzák előnytelen helyzetbe.

 

És mi a helyzet az előjegyzéssel?

Aki időpontot szeretne kérni, többféleképp is megteheti: személyesen az előjegyzési ablaknál 8-15 óra között; a 06(23)520-251-es telefonszámon 8-9, illetve 14-15 óra között; online, előzetes regisztráció után ezen a felületen.

Fontos, hogy időpont csak érvényes beutalóval kérhető.

A labor működési rendjéről, illetve a leletezésről bővebb információt itt találnak a páciensek.

Fotók: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email