sipossgyulakiallitasÁK3

Egy szenvedélyes kultúrfüggő képi vallomásai

sipossgyulakiallitasÁK3

Egy szenvedélyes kultúrfüggő képi vallomásai

Sípos S. Gyula ír, fest, zenél, könyvkiadót irányít. Most a festményeivel mutatkozott be a Szociális Gondozó Központban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ahogy a csütörtöki kiállításmegnyitó után fogalmazott, Sípos S. Gyula „szenvedélyes kultúrfüggő”. Az ÉrdMostnak nevetve  mesélte, hogy fiatalon azért nem ment el egy randevúra, mert nem tudta letenni azt a remek könyvet, amit olvasott. Később aztán bánta, de már hiába…

„Kamasz korom óta vonz az alkotómunka. Legelőször a zene volt. A ’70-es évek zárt világában csak az olvasás és a zenehallgatás volt. Nagyon vágyódtam arra, hogy gitározhassak. Sikerült rá összegyűjteni a pénzt, megtanultam néhány akkordot, és lehetett játszani a lányok előtt.”

„Ma is zenélek, az egyik gyerekkönyvemhez csináltam egy műsort. Merthogy írok is, középiskolás korom óta. Az elmúlt évtizedekben megjelent több, mint 30 könyvem, ezek közül néhányat illusztráltam is” – mondta az ÉrdMostnak az alkotóművész, aki Törökbálinton él a feleségével, három felnőtt gyermeke van, és a helyi általános iskolában napközis tanár.

„A festészetben a megmutatkozás vágya volt az, ami vonzott. Az 1990-es években voltak az első kiállításaim, azóta évente szerepelnek műveim egyéni vagy közös bemutatókon. A  könyvkiadónkat is működtetjük, évente négy-öt kötetet jelentetünk meg. Nagyon tele vannak a napjaim. Ezek talán nem nagy volumenű dolgok, de ballagunk előre” – tette hozzá Sípos S. Gyula.

A hit is nagyon fontos szerepet tölt be az életében. A Szeretet Földje Alkotóközösség tagja, a Szeretet Földje Szolgálat szervezője. „Nem szeretném, ha azt mondanák rólam, hogy itt egy keresztény szerző. Hanem hogy itt egy szerző, aki a kereszténységről is érvényes módon tud beszélni. Nem csak Istenről szeretnék szólni – hogy az emberek tudják: van és szereti őket -, hanem sok minden másról is. Politikáról, művészetről, férfiakról, nőkről. A gondolkodásmódomat meghatározza, hogy keresztény vagyok, de nem egyirányú, nem dogmatikus.”

Mikor távlati terveiről kérdezzük, Sípos S. Gyula az alkotóközösségről beszél, amelynek tagja. Szeretné, ha fejlődnének, és minél többen megismernék őket. „Havi egyszer van alkotónapunk. Van, aki gyöngyözik, hímez, vagy épp selyemfestést csinál. Az alkotás, az együttlét öröme tart össze minket” – zárta szavait.

Sípos S. Gyula a közönségnek is megmutatta tevékenysége sokoldalú mivoltát: a megnyitóra ízelítőt hozott a könyveiből, gitározott és énekelt is a közönségnek. A kiállítást Tarnóczi Istvánné Marika nyitotta meg, Sípos S. Gyulával Kiss Sándor beszélgetett. Verset mondott  Juhos Richárd és Kolompár Kevin Joel, az Érdligeti Általános Iskola két diákja.

A kiállítás február 28-ig tekinthető meg, szerdánként 17-19 óra között a Topoly u. 2-ben. Aki más időpontban szeretné megnézni a képeket, a 06(20)333-6031-es telefonszámon tud egyeztetni.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email