funyiro_zaj

Mit tegyünk, ha túl zajos a szomszéd?

funyiro_zaj

Mit tegyünk, ha túl zajos a szomszéd?

Először is tudnunk kell, mikor végezhetők zajhatással járó kerti, házi tevékenységek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Alig egy kurta hónap, és itt a tavasz, a kerti munkák dandárjával. Ezek egyike-másika bizony hangos, és a langyos időben tárva nyitott ablakon keresztül úgy hangzik, mintha nálunk nyírná a füvet a szomszéd. És akár Murphy törvénye is lehetne, hogy mindegyikünk szűkebb-tágabb környezetében él valaki, aki reggel hétkor zúgatja a fűkaszát, és hétvégente szereti felhasogatni az ágakat az elektromos fűrésszel. (Ha nincs ilyen ember a szomszédságunkban, akkor lehet, mi magunk vagyunk azok.)

Ilyenkor hajlamosak vagyunk nagyon csúnyákat gondolni és fűt-fát kiáltani a hangos szomszédra. Mielőtt tajtékozva átmennénk hozzá, panaszos kirohanást intéznénk a helyi közösségi oldalon, vagy neadjisten kölcsönkenyér visszajár alapon hangos kopácsolásba kezdenénk reggel hatkor, nézzük meg, milyen zajvédelmi szabályokat kell betartania annak, aki Érden él.

A kérdést a 61/2009. (X.16.) önkormányzati rendelet szabályozza, amely kimondja:

zajhatással járó kertépítési, kert- és ingatlanfenntartási tevékenységek az alábbi időpontokban végezhetőek: hétköznapokon 8:00 és 19:00 óra között, szombat, vasárnap és munkaszüneti napokon 9:00 és 12:00 között.

Tehát lehet vasárnap és piros betűs ünnepnapokon is füvet nyírni, de csak a már említett időpontban. Ezen időszakokon kívül kizárólag az azonnali veszély- vagy balesetelhárítási céllal végzett munkát engedélyezik.

Aki megsérti a rendeletben foglaltakat, bírságot fizethet, ami akár 200 ezer (jogi személy esetén 2 millió) forintig terjedhet.

Fontos tudni: az önkormányzathoz (pontosabban a jegyzőhöz) csak akkor fordulhatunk panasszal, ha az ingatlan fenntartásával kapcsolatos a zajjal járó tevékenység (például fűnyírás, favágás, flexelés), ha hangos házibuliról van szó, abban a rendőrség az illetékes.

Az önkormányzatnak 60 napja van az eljárás lefolytatására. Előfordult már az is, hogy bírságoltak – tudtuk meg dr. Barabás Emőkétől, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Hatósági Főosztályának vezetőjétől, aki azt javasolja, hogy a panaszosok próbálják először békés úton rendezni a problémát.

Persze, nehéz ezt megtenni, ha már elmérgesedett a viszony, de egy próbát megér. Ha békekötés nem is történik, a fegyverszünetre érdemes törekedni, hogy a háborúskodás, kölcsönös feljelentgetés ne keserítse meg az életünket.

Mindkét részről lehet kompromisszumot kötni: ha valaki este hét óra tizenötkor fejezi be a fűnyírást, mert rendre fél hétre ér haza a munkából, és nem végez hét óráig, az „nem ér meg” egy feljelentést. Ugyanakkor a zaj okozójának is érdemes elgondolkodnia azon, hogy beszerezzen egy kisebb decibeles hangerővel működő fűnyírót. Néha pár apróság is elég a házi békéhez.

fotó: freepik.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email