telefonPixabay

Bevállalod, hogyan élsz? Válaszaidért utalvány a jutalom

telefonPixabay

Bevállalod, hogyan élsz? Válaszaidért utalvány a jutalom

Érdi lakosokat is bevon vizsgálataiba a KSH.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mennyit keresel? Hogyan élsz, hol vásárolsz és milyen gyakran? Van-e motorbiciklid, tableted, és milyen szolgáltatásokat veszel igénybe?

Ha ezt a szomszéd kérdezné, kapásból visszavágnánk: „mi közöd hozzá?!”, hiszen senki nem szeret ilyen információkat megosztani magáról. Pedig milyen gyakran tesszük ezt, tudtunkon kívül is: vásárlási szokásaink, életmódunk, sőt, még jövedelmi viszonyaink is pontosan lekövethetők az internetes kereséseink, hűségkártyás bevásárlásaink alapján. A direkt kérdésektől azonban visszahőkölünk – nem szívesen árulunk el magunkról ilyen információkat.

Pedig van, amikor jó célt szolgálunk a válaszunkkal. A Központi Statisztikai Hivatal rendszeresen készít különböző életmóddal, jövedelmi viszonyokkal, munkával, utazással kapcsolatos felméréseket, mivel ezek az adatok nélkülözhetetlenek a lakosságot érintő fontos európai és hazai gazdasági döntések előkészítéséhez. Elvégre a döntéshozók a mi válaszaink alapján ismerik meg a lakosság életkörülményeit.

Természetesen nem kötelező részt venni ezeken a felméréseken. A válaszadás önkéntes, az adatokat pedig bizalmasan kezelik, kizárólag statisztikai célra, összesítve, egyedi azonosítás nélkül készülnek belőle publikációk. Ráadásul azokat, akik válaszolnak, vásárlási utalvánnyal is megjutalmazzák.

Ennek összege a felméréstől függ, az európai jövedelmi és életkörülmény-vizsgálatban résztvevők például 2000 forintos, míg egy másik életkörülmény-adatfelvételben közreműködők 7500 forintos utalványt kapnak.

A fentiekből is látható, hogy nem egy, hanem többféle kutatást is indítanak országszerte, így Érden is. Havonta végeznek munkaerő-felmérést (nyilvántartási szám: 1539), áprilisban, júliusban és októberben pedig az utazási szokásainkról érdeklődnek (1942).

Áprilistól júniusig végzik az információs és kommunikációs eszközhasználatunkkal kapcsolatos felmérést (2003), az európai jövedelmi és életkörülmény-adatfelvétel (2154) pedig február-április hónapokban történik. Az életkörülmény-vizsgálatot (2546) is rendszeresen elvégzik, míg az időmérleg-felvétel (1711) áprilisban kezdődik és jövő márciusig tart.

Az összeírói munkát a Központi Statisztikai Hivatal megbízásából a Statek Statisztikai Elemző Központ Kft. (STATEK Kft.) fényképes igazolvánnyal ellátott kérdezői végzik.

A válaszadókat a KSH választja ki véletlenszerű mintavétellel az ország különböző településein, tehát csak azok szolgáltathatnak adatot, akiket erre felkérnek. Van, hogy telefonon keresztül is válaszolhatunk, egyes esetekben pedig a weben tölthetjük ki a kérdőívet.

 A kapott adatokat bizalmasan kezelik, azokat más szervek, személyek részére nem szolgáltatják ki. Az eredményeket név és egyedi adatok nélkül, összesített statisztikai táblázatokban közlik majd.

A lakosság kérdéseit hétfőtől csütörtökig 8:00 és 16:30 óra között, pénteken 8:00 és 14:00 óra között a +36 80 200-766-os telefonszámon (3-as mellék), illetve a lakinfo@ksh.hu e-mail-címen várják.

 

Kiemelt fotó: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email