orvos

Érd továbbra is helyben biztosítja a 24 órás ügyeleti ellátást

orvos

Érd továbbra is helyben biztosítja a 24 órás ügyeleti ellátást

Február 1-től jól jegyezze meg ezt a számot, ha éjszakai orvosi segítségre van szüksége: 1830!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

2023. februárjától a települési önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) hatáskörébe került az orvosi alapellátás ügyeleti rendszerének megszervezése. Ennek bevezetése 2024 február 1-jétől Érdet is eléri. Ha a bejelentett cél, a lakosság egységes ellátása és az egyszerűsített segítségkérés megvalósul, az jó, és egy költséggel kevesebb az önkormányzatoknak.

Mit érez a változásból a lakosság?

Az eddigi 300 helyett az ország 174 pontján fog működni háziorvosi ügyelet hétköznap 16-22 óráig, hétvégén és ünnepnapokon 8-14 óráig. 102 olyan ellátóhely maradt, ahol este 10 után is kaphat ellátást a beteg. Ahol nincs ellátóhely, ott vagy az ügyeletes orvosnak vagy a betegnek kell utaznia, illetve a mentőt irányítják hozzá.

Érden az ügyeleti ellátás továbbra is hétköznap 16.00 – 22.00 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 8.00-14.00 óráig az eddigi helyén, a Szabadság tér 9. szám alatt fog működni, és a rendelési időn túl a háziorvosi ellátás körébe tartozó panaszokkal lehet felkeresni. Vagyis nagyon magas, házilag csillapíthatatlan láz, hirtelen kialakuló fájdalom, görcs (ami vény nélkül kapható gyógyszerre nem szűnik), valamint bizonytalan hasi, mellkasi fájdalom, akut panaszt okozó krónikus betegség esetén.

Ezen túl 22.00 és 8.00 óra között, hétvégén és ünnepnapokon 14.00 óra után a mentőszolgálat működtet sürgősségi ügyeletet a kijelölt telephelyeken, háziorvosok, mentőtisztek és okleveles kiterjesztett hatáskörű ápolók közreműködésével.

Szükség esetén a 1830-at kell tárcsázni (illetve a 112-es központi segélyhívó is megmarad). A mentőszolgálat munkatársa meghallgatva a problémát (1.) megállapítja, hogy a hívó állapota lehetővé teszi-e, hogy megvárja a rendelési időt, illetve szakmai tanácsot ad. (2.) Ha a panasz orvoslását halaszthatatlannak ítéli, ügyeleti kocsit küld; (3.) életveszély esetén riasztja a mentőt.

A két megye (Pest, Fejér) kivételével 2023-ban bevezetett rendszer jól működik, írja a mentok.hu, a jellemzően enyhébb egészségügyi problémákra 90 százalékban megfelelő megoldást jelentett.
„19.105 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházi felvételre küldeni. Több mint 32 ezer esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, több mint 246 ezer beteget ügyeleti telephelyen láttak el, 21 ezer beteghez ügyeleti kocsit küldtek. Az ellátottak 37 százaléka 18 éven aluli volt.”

Amire a gyakorlatban kevés lesz a kapacitás, az a nem ügyeleti időszakban szükséges orvosi feladatok megoldása, miközben az orvos a rendelőben megjelent betegeket látja el. Az új rendszerben ilyenkor az OMSZ utasíthatja az ügyeletes háziorvost, hogy az utcán is ellásson könnyebb sérültet, a hatóság megkeresésére orvosi látleletet adjon, és véralkoholszint-vizsgálatot, adott esetben halottvizsgálatot végezzen. Ha a feladat meghaladja a kompetenciáját, segélykocsit hívhat.

Hasonló igényekre az érdi önkormányzat 24 órában működő szolgáltatást biztosított eddig, melyet az Inter-Ambulance Zrt. közel 50 millió forintért látott el.

„Decemberben tartottunk egy fórumot az OMSZ vezető mentőtisztjével – mondta el az Érdmostnak Csőzik László polgármester –, aki tájékoztatta a háziorvosokat, hogy havonta két hétköznapon számítanak a munkájukra 16-22 óra között. Továbbá a 8-16 óra közötti időszakban, amikor az OMSZ-nek nincs ügyelete, készenlétben kellene állniuk. Azaz, ha valaki rosszul lesz, és az ügyeleti telefonszámot hívja, a házorvosnak ki kell mennie. Ha délután rendel, délelőtt is behívható lenne.

Az orvosok azt kérték, oldjuk meg, hogy mentesüljenek a készenlét alól. Legyen mentőtiszti kocsi, ahogy eddig, és járjanak ki az Inter-Ambulance – vagy más szolgáltató – orvosai. A megbízást vállalná az Inter-Ambulance, sőt, megkeresett minket az a cég is, amely Budaörsön nyújt ügyeletet. Így még versenyeztethetjük is a szolgáltatókat, és kiválaszthatjuk a legjobb ajánlatot” – húzta alá Csőzik László, aki javaslatcsomagja előterjesztésére január 30-ára rendkívüli testületi ülést hívott össze.

„Kiemelten fontos számunkra, hogy a betegek ellátása ne szenvedjen csorbát, és a háziorvosok minél több időt tudjanak fordítani a pácienseikre. Egyeztettem Biatorbágy, Százhalombatta, Diósd és Tárnok polgármesterével, valamint tájékoztattam az OMSZ-t is. A mentőszolgálat részéről nem merült fel akadály. Szerencsére Érd egyike annak a három városnak Pest megyében, ahol megmarad a gyermekorvosi ügyelet. Településünkön kívül Cegléden és Vácott lesz még ilyen szolgáltatás” – jelentette be a polgármester.

Miközben elsődlegesen az orvoshiány lehetett az oka az átszervezésnek, lehet benne jó is.

A mentőszolgálattal 4-5 ezer új dolgozó szerződik, 26 milliárd forint jut az új rendszer felállítására, további 9 milliárdért defibrillátorokat és használati eszközöket vásárolhat.

Az éjszakai ügyeleti pontokon felsőfokú végzettségű mentőtisztek és kiterjesztett hatáskörű ápolók, sürgősségi ellátásban jártas orvosok dolgoznak. Mindeddig a betöltetlen háziorvosi praxisok miatt sokaknak más körzeteket is el kellett látni, és nehezen lehetett biztosítani az éjszakai ügyeletet.

A rendszer próbaidőszakában azt tapasztalták, hogy 16–22 óra között jellemzően olyan páciensek érkeztek, akiket a háziorvos is el tudott volna látni, este 10 óra és reggel 8 között viszont 95 százalékban súlyosabb, mentést igénylő esetek, akiknek tapasztalt mentőorvosok, mentőtisztek szaktudására lehet szükségük. Így tehát az új rendszer hatékonyabban működhet.

Hogy ez valóban úgy legyen, és a háziorvosok Érden és környékén ne adják vissza a praxist a plusz terhek miatt, a városvezetés a lakosság érdekét nézve, a környékbeli településekkel összefogva kész továbbra is fizetni az ügyeleti ellátásért 8-16 óra között.

fotó: freepik.com / shutterstock.com

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email