telekiarchiv1AK

Ősszel megnyílhat Érd kilencedik általános iskolája

telekiarchiv1AK

Ősszel megnyílhat Érd kilencedik általános iskolája

A volt Teleki épületének első emeletét újítja fel a város, hogy ott új iskola nyílhasson.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Új iskolai körzet létrehozását javasolja Érd Megyei Jogú Város közgyűlése, úgy, hogy a telephely a Törökbálinti út 1. szám alatti ingatlan, azaz a régi Teleki iskola épülete legyen. Többek közt erről döntöttek a képviselők a csütörtöki testületi ülésen.

Csőzik László polgármester

Miért kell új iskola Parkvárosba, hiszen ott nyílt meg alig másfél éve a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum – kérdezhetik olvasóink. Azért, mert az első osztályosok száma úgy megugrott az intézmény körzetében, hogy már most sem férnek el az épületben.

„Két év alatt megduplázódott az elsősök száma, hét év távlatában pedig meg fog triplázódni. 2021-ben háromszáz alatt volt a gyermekek száma, most ötszázötven, 2027-ben pedig kilencszázon tetőzik majd”

– mondta az ÉrdMostnak Csőzik László polgármester, a képviselő-testület csütörtöki ülését követően.

A polgármester hozzátette, hogy az iskola már most zsúfolt, hatszázról nyolcszázra emelkedett a gyermeklétszám. A két első osztály helyett hét indult, így feláldozták a társalgót, a könyvtár felét, a folyosói részeket, szaktantermeket, hogy ennyi gyermeket el tudjanak helyezni.

A modern, tágas épületben már nem férnek el az osztályok (archív fotó)

A megoldás egy új iskola indítása lehet, és erre megvan a hely is: a Teleki iskola Törökbálinti úti régi épületének első emeletét újítaná fel az önkormányzat abból a forrásból, ami a Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum építkezéséből megmaradt.

„Ez egy teljesen új iskola lesz, saját körzethatárokkal, tantestülettel” – mondta Csőzik László, hangsúlyozva: a projektet egyeztette Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkárral, aki támogatja az új intézmény elindítását.

Az iskola felmenő rendszerben nyithatja majd meg a kapuit. A munkálatokat késő tavasszal, illetve nyáron végeznék el, hogy szeptember 1-jén elindulhasson az elsős évfolyam – hogy hány  osztállyal, azt még nem tudni.

A Teleki iskola régi épülete újra megtelhet élettel (archív fotó)

Az iskolai körzetek kialakítását a tankerület végzi, de az önkormányzat minden évben véleményezheti azt. A tankerületi központ által megküldött tervezet szerint a jövő tanév felvételi körzetei megegyeznek az ideivel, azzal a kivétellel, hogy a Mátyás király utca az Érdi Gárdonyi Géza Általános Iskola és Gimnáziumnál és az Érdi Teleki Sámuel Általános Iskolánál is szerepel. Ezért a képviselő-testület az új körzet kialakítása mellett javasolta azt is, hogy a Mátyás király utca csak egy iskola felvételi körzeténél szerepeljen.

Egyéb, oktatással, neveléssel kapcsolatos előterjesztésekről is szavaztak a városatyák.

Kiemelkedőnek értékelték a Kincses Óvoda, illetve a Szivárvány Óvoda (és tagintézményeik) 2022/23. évi pedagógiai-szakmai munkájának eredményességét, és az intézmények pedagógiai programjában megjelölt feladatok végrehajtását.

Megszavazták az önkormányzati óvodák és a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjét is.

A Pöttöm Sziget Bölcsőde Maci, Süni, Méhecske csoportjai július 1-től 26-ig bezárnak, az ügyeletet a Katica, a Napocska és a Pillangó csoportokban dolgozók biztosítják. Július 29-től augusztus 23-ig a Katica, Napocska, Pillangó csoportok zárnak majd be.

Az Apró Falva Bölcsőde július 29-től augusztus 23-ig tart majd zárva, az ügyeletet a Micimackó, Egérke és Mókus csoportokban dolgozók biztosítják majd.

Az óvodák nyári zárása a következőképp alakul:

Egyéb fontos döntések is születtek csütörtökön.

A hajléktalanellátásban létszámbővítés lesz, az átmeneti szálló a székhelyen nyújtott szolgáltatással a jelenlegi 16 helyett már 28 férőhellyel működik majd. A Családok Átmeneti Otthona is bővül, 25 helyett 40 nehéz helyzetben élő szülőt és gyermeket tudnak majd befogadni. Mivel a férőhelyek száma emelkedik, a Szociális Gondozó Központ munkatársainak számát is növelni kell, amire a közgyűlés ma megadta hozzájárulását.

Eredménytelenül zárult a Szepes Gyula Művelődési Központ igazgatói munkakörének betöltésére kiírt pályázat, így a közgyűlés döntése értelmében Vermes Zoltán intézményvezetői megbízását 2024. június 27-ig meghosszabbították.

A testület elfogadta a beérkezett képviselői beszámolókat, és jóváhagyta a városvezetés azon javaslatát, hogy az Ercsi úti sporttelep új neve Novák Ferenc Érdi Sportközpont legyen.

Novák Ferenc 1953 óta él Érden. A korábban ifiként megkezdett labdarúgó pályafutását itt folytatta egészen 1972-ig. 1973-ban a korábbi csapatánál, a Spartacusnál kapott állást, ahol megismerkedett a vízilabdával. 1980-tól szakosztályvezetőként a Honvéd vízilabdacsapatát irányította. Az Érdi VSE 2002-ben felkérte, hogy a szakmai tudását kamatoztassa az egyesület vezetésében is, így lett tiszteletbeli elnök.

Novák Ferenc a díszpolgári cím átvételét követően (archív fotó)

2014 óta az ügyvezető elnöki tisztséget tölti be. Vízilabdás múltjának köszönhetően sikeresen meghonosította városunkban a vízilabdát, így a Honvéd kihelyezett tagozatában egyre több érdi fiatal játszik. Sporttevékenységének elismeréseként több díj birtokosa, 2018 óta Érd Díszpolgára.

Az érdi sportéletért végzett, több évtizedes áldozatos munkája előtt tisztelegve javasolta Csőzik László polgármester, hogy a sporttelep a jövőben Novák Ferenc nevét viselje.

A Közgyűlést itt nézheti vissza:

Fotó: Czere Bálint, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email