kulturanapjagyerekekAK

Érd megmutatta kulturális sokszínűségét

kulturanapjagyerekekAK

Érd megmutatta kulturális sokszínűségét

A Parkvárosi Közösségi Házban különleges élmény várta az érdeklődőket a magyar kultúra napja alkalmából.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Egyedülálló és úttörő kezdeményezéssel ünnepelték a magyar kultúra napját a Parkvárosi Közösségi Házban, a parkvárosi könyvtár szervezésében január 22-én.

Paragh Margit köszöntötte a fellépőket és a közönséget

Paragh Margit könyvtáros óvodákat, iskolákat, nyugdíjasklubokat, népdalköröket, tánccsoportokat keresett meg és kért fel arra, hogy lépjenek fel e jeles alkalomból, mutassák be egymásnak és a közönségnek, milyen színes is a magyar kultúra.

A Napsugár ovis gyerekek népi játékokat mutattak be

No meg az érdi. Hiszen ezek a csoportok helyben alakultak, érdi felnőttekből, gyermekekből. Hazai fellépéseikkel az itteni közönséget gyarapítják, idegenben pedig jó hírünket viszik.

Kissné Matkó Gabriella mesét mondott, majd Czimmermanné Ádám Annával adott elő megzenésített verseket

Talán ez az első olyan alkalom, amikor ennyire másféle, ámde céljaiban hasonló – a népi kultúrát megőrző és továbbadó – csoport mutatkozott be egyetlen estén. Hallhattunk többek közt német és felvidéki népdalokat, magyar népmesét és Móra-verset, láthattunk horvát és mezőföldi táncot, népi játékot.

A Rosenbrücke énekkar német népdalokat hozott

A nézőközönség vastapssal jutalmazta a fellépőket, és sokan ott maradtak a fellépéseket követő táncházra is, amit az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Igraj Kolo táncegyüttese és a tököli Kolo együttes szervezett.

Horvát táncokat mutatott be az Igraj Kolo táncegyüttes

„A gyerekektől a nyugdíjasokig mindenki örömmel jött el a meghívásomra. A nemzetiségi csoportok kiváltképp örültek annak, hogy bemutatkozhatnak. A néptáncos gyerekeknek külön élmény, hogy nemcsak az óvoda, iskola közegében léphetnek fel, az idősek pedig láthatóan virultak a színpadon” – összegezte a rendezvény végén Paragh Margit.

Molnár-Szentpéteri Miklós Benedek (képünkön) a Teleki iskolából érkezett. Molnár Aurél, a Kőrösi diákja szintén egy zongoradarabbal lépett fel

Arra a kérdésre, lesz-e folytatása ennek a sikeres kultúra napi összeállításnak, Gitta úgy válaszolt:

„Örültünk neki, hogy Parkvárosban rendezhettük meg ezt a programot, de ha hagyománnyá válik, talán nem ebben a szűk térben kellene gondolkodni, mert ez a fellépőknek és a közönségnek láthatóan nem elegendő.”

A Teleki diákjai mezőföldi táncokat adtak elő

Gitta nemcsak a fellépőknek mondott köszönetet, hanem a Kiss hangszerboltnak is, utóbbiak vállalták ugyanis az est hangosítását.

Az Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub Tearózsa népdalköre felvidéki népdalokat hozott

Aki eljött, az minden bizonnyal bízik a folytatásban, akár itt, a közösségi házban, akár valamilyen nagyobb térben. Érdeklődőkben, ahogy ez most is látható volt, nem lesz hiány, sem a kultúra napján, sem máskor.

Móra-verssel mutatkozott be két diák a Telekiből

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email