zaportarozo_madarralBP

Valóra válhat a gördeszkások álma

zaportarozo_madarralBP

Valóra válhat a gördeszkások álma

Tovább fejlesztenék idén a városi szabadidőközpont, azaz a Papi földeken lévő tó és környéke funkcióit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Sokan járnak ki erre a kellemes, ligetes területre, ahol futó- és sportpálya, BMX-park, játszótér, kutyafuttató, padok, no meg a tó szolgálnak pihenési, sportolási lehetőségekkel, így a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatja a maga szórakozását.

Két új funkcióra is pályázott, illetve pályázik most a város. Az Országos Bringapálya Program keretében pályázatot írtak ki úgynevezett pumpapálya kialakítására, és tavaly decemberben Érd is benyújtotta pályázatát.

Itt létesítenék a pumpapályát

Mivel ilyen létesítmény még nincs városunkban, érdemes elmagyarázni, hogyan is néz ki egy pumpapálya. Kanyarok és hullámok alkotják, és akár egy kosárlabda pálya méretű területen elfér. Az aszfalt pumpapályák használhatók bármilyen típusú kerékpárral, gördeszkával, görkorcsolyával, rollerrel, szinte bármivel, ami gurul.

Megjelent egy másik pályázati kiírás is, ez már az Országos Görpark Program keretében. Itt gördeszka- és görkorcsolyapálya kialakítására lehet forráshoz jutni, és Érd szeretné kihasználni ezt a lehetőséget is.

Előkészítették a pályázati anyagot, és – mivel a benyújtás határideje a mai nap, azaz január 12 -, rendkívüli közgyűlést hívtak össze, hogy a városatyák szavazhassanak az indítványról.

A képviselők szavazatának köszönhetően a város biztosítja a szükséges önerőt a görpark létrehozásához.

A programban nyújtott támogatás mértéke a költségek maxim um ötven százaléka, de legfeljebb 70 millió forint lehet. Így a döntés értelmében maximum bruttó 70 millió forintot terveznek be az idei költségvetésbe.

Mivel az előzetes becslések szerint a görpark bruttó 100 milliós beruházásból megvalósítható, így az önerő várhatóan 50 millió forint körül alakul majd.

Fotónk illusztráció

Csőzik László polgármester a rendkívüli ülést követően az ÉrdMostnak elmondta: a gördeszka- és görkorcsolyapálya létesítésével elsősorban a tizenéves és fiatal felnőtt érdieknek szeretnének plusz sportolási, szórakozási lehetőséget nyújtani.

„A park bejáratánál van egy nagyobb, háromszög alakú üres terület. Ide tervezzük a görpark és a pumpapálya létesítését. A görpark pályázatát várhatóan márciusig bírálják el, a pumpapályára benyújtott pályázatunkkal kapcsolatban pedig minden pillanatban várjuk az értesítést. Ez a két létesítmény tehát még idén elkészülhet” – hangsúlyozta a polgármester.

És ha már sport: a városvezető megosztotta velünk az a hírt is, hogy a Papi földekre költöznek majd a rögbisek. Pályájukat egy félreesőbb, elhagyatott részen építik majd ki, várhatóan a tavasszal.

Akik nem sportolni, hanem a szabadidejüket eltölteni jönnek a ligetbe, örülnének vízibiciklik, csónakok bérlési lehetőségének is. Arra a kérdésünkre, hogy a záportározóval kapcsolatosan tervez-e fejlesztéseket a város, Csőzik László elmondta:

„a vízfelület használatára még nem kapta meg az engedélyt a város, pedig immár két éve benyújtották.”

Rendezvények szervezésére és büfé létesítésére sincs még engedély, de amint meglesz, modern konténerházak kihelyezését tervezik, ahol frissítőket és finom falatokat vásárolhatnak majd a látogatók.

„A jelenlegi kis ház nem alkalmas büfének, hiszen ott öltözők vannak és gépészeti berendezések” – mutatott rá a polgármester.

Ha már gépészet: írtunk már arról, hogy a teljes elektromos hálózatot átalakították a Papi földeken, ez is jelentős beruházás volt. Erre a régi rendszer hibája miatt volt szükség.

Sokan kérdik, mi lesz a vizes játszótérrel. Csőzik László elmondta, hogy ennek a területnek tavasszal várhatóan eldől a sorsa. „A vizesárok félkész beruházás. Kell hozzá vízforgató és víztisztító berendezés, szakfelügyelet és személyzet. Ezért elképzelhető, hogy a vizes játszóteret átalakítjuk, más formában csináljuk meg. Erről még megy az ötletelés” tette hozzá a városvezető.

A parkban nemcsak játszani és sportolni jó, hanem sétálni is, már ha nem tűz a nap. Hogy kellemessé tegye a sétát, az önkormányzat növendék platánokkal frissítette fel a park faállományát. Sajnos, az előző polgármester idején ültetett pici csemetefák egyrészt nagyon lassan nőnek, másrészt nagyon sok kipusztult közülük. A pótláskén ültetettek négyméteresek, így hamarabb elérik majd az árnyékot adó méretet.

A Közgyűlés legutóbbi ülését, amelyen a döntöttek a pályázat benyújtásáról, ITT lehet megtekinteni.

Fotók: Balog Alex, Bredák Péter, kerekparpalya.hu, ÉrdMost Archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email