Képernyőkép 2024-01-12 121023

Olcsóbb lett az érdieknek is a Túró Rudi

Képernyőkép 2024-01-12 121023

Olcsóbb lett az érdieknek is a Túró Rudi

Nulla százalékos áfakulcs alá kerülnek a napilapok, adómentes lesz a lottóötös és csökken a Túró Rudi áfája. Így változik az adózás 2024-ben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Számos kisebb-nagyobb változás lépett hatályba január elsejétől, ami a magyar adórendszert illeti. Ezek- többek közt – érintik a személyi jövedelemadót, az általános forgalmi adót, illetve egyéb adófajtákat is – derül ki a 24.hu cikkéből. Az alábbiakban ezekből emelünk ki néhány érdekesebbet.

Az év elejétől például emelkedett az üzemanyagok jövedéki adója. A benzinnél 152,55 forint (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 157,55 forint), a gázolajnál pedig 142,9 forint (ha a Brent 50 dollárnál olcsóbb, akkor 152,9 forint) lesz literenként az adó, ami mintegy 41 forintos drágulást okoz, a Mol bejelentése szerint két részletben. Ugyanakkor januártól a gázolajból visszaigényelhető jövedéki adó mértéke is növekedett.

 

A napilapoknál ettől az évtől kezdve nulla százalékos áfakulcsot kell majd alkalmazni. A 24.hu szerint ennek a fő kedvezményezettje a jobboldali sajtóbirodalomhoz tartozó Mediaworks Hungary Zrt., amelyhez a megyei lapok tartoznak.

27 százalékról, 18 százalékra csökken a desszert jellegű sajtkészítmények áfája, ami azt jelenti, hogy a túródesszertek, köztük a Túró Rudi lehet így olcsóbb. Az indoklás szerint azért volt szükség erre, mert egyes desszert jellegű sajtkészítmények eddig is a 18 százalékos áfakulcs alá tartoztak. Hozzájuk kellett tehát felzárkóztatni a Túró Rudit.

A lap friss írása egyébként utána is járt, hogy az esztendő első két hetében vajon mennyire valósult meg az árcsökkenés.

Szja-mentesek lesznek az állami számsorsolásos szerencsejátékokon (kenó, lottó) elért nyeremények. Ezzel az emberek játékkedvét kívánják növelni, ami egyúttal az állam bevételét is megemelné.

Szűkül a munkaerőpiacra lépők után igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény. Ezentúl már csak kizárólag a magyar állampolgárok, illetve a Magyarországgal határos nem EGT-államok (így Szerbia és Ukrajna) polgárai után vehető igénybe a kedvezmény.

Egyébként a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2024-ben elindítja az e-áfabevallást. Ez azt jelenti, hogy a NAV már az áfabevallások tervezetét is elkészíti, és kiajánlja a rendelkezésére álló adatok felhasználásával.

Fotó: ÉrdMost, Freepik, Szerencsejáték Zrt.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email