jegykiado_mav_volan

MÁV-VOLÁN-csoport: március 1-től jön az új tarifarendszer

jegykiado_mav_volan

MÁV-VOLÁN-csoport: március 1-től jön az új tarifarendszer

A vármegyebérleten és az országbérleten kívül minden más eddig használt bérlet megszűnik.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A MÁV-csoport tájékoztatása szerint 2024. március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a ma már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy külön fényképes igazolványokra.

Minden 14 év alatti és a 65 év feletti utas díjmentesen, minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

Az új rendszer egyszerűbb és áttekinthetőbb lesz, hiszen a jelenlegi 15 bérletkonstrukció helyett csupán kettő marad. Az országbérletek esetén megszűnnek a még érvényes adminisztratív korlátozások, így március elsejétől az országbérlettel lehetőség lesz az első és prémium osztályra történő kiegészítő jegy megváltására is.

A kedvezményes vármegye- és országbérletek változatlan feltételekkel vehetők igénybe – elsősorban a hazai diákigazolványok birtokában, de a jogosultak köre kiegészül azokkal, akik az ellátottak utazási utalványával rendelkeznek.

A vármegye- és országbérleteken kívül minden más bérlettípus megszűnik, így az egyes szolgáltatók viszonylatra szóló bérletei, a félhavi bérletek, a HÉV-bérletek, a Volánbusz környéki bérletei és a TramTrain bérletek is.

Napijegyek bevezetése a helyközi közlekedésben

A napi többszöri utazást tervezők számára bevezetik a „Vármegye24” és „Magyarország24” napijegyeket, amelyek a helyi közösségi közlekedési rendszerekben már működő, 24 órára érvényes napijegy igénybevételi lehetőségét jelentik.

A „Vármegye24” 999 Ft-ba, a „Magyarország24” 4.999 Ft-ba kerül, mindkét díjtermékből csak teljesárú változat lesz elérhető, így további kedvezményeket nem lehet érvényesíteni.

Kik utazhatnak még díjmentesen? 

Az új tarifarendszer bevezetésétől díjmentesen vehetik igénybe a helyközi közlekedést azok a fogyatékkal élők és tartós betegek, akik ma jelképes, 90 %-os kedvezménnyel csökkentett díjat fizetnek a helyközi közlekedésben, de a helyi közlekedést már most is díjmentesen használhatják.

Nem kell menetjegyet váltania majd a vak, hallássérült, a magasabb összegű családi pótlékban részesülő, a fogyatékossági támogatásban részesülő, a fogyatékosságban szenvedő szociális otthoni gondozott, a gyógypedagógiai intézmények és sajátos nevelési igényű gyermekeket foglalkoztató intézményekben tanuló állampolgároknak. Kísérőik és látogatóik szintén díjmentesen utazhatnak a jogszabályban leírt esetekben.

Díjmentesen utazhatnak a Magyar igazolvánnyal, illetve a Magyar hozzátartozói igazolvánnyal rendelkezők is.

Azok a nagycsaládosok is díjmentességben részesülnek a jövőben, akik eddig igénybe vették a nagycsaládosok utazási kedvezményét. (Ez a kedvezmény a szülő és a vele együtt utazó legalább 3 gyermek együttes utazására vonatkozik, a személyazonosság és a feltételek igazolására alkalmas okmányok felmutatásával.)

Változatlanul díjmentesen utazhatnak a hadirokkantak és hadigondozottak, valamint a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti, menedékeskénti vagy oltalmazottkénti elismerésüket kérő és az ekként elismert személyek.

Közszolgálati alkalmazottak utazási kedvezménye

A közalkalmazottakat a jövőben korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött –  50%-os kedvezmény illeti meg. (A papíralapú, bélyegzőhelyes igazolást az elektronikus regisztráció váltja majd fel.)

Ellátottak utazási utalványa

Az ellátottak utazási utalványával rendelkezők korlátlan számú 50%-os kedvezményes utazásra, továbbá kedvezményes ország- és vármegyebérletek vásárlására válnak jogosulttá.

Kiegészítő vasúti tarifák

A helyjegyköteles vonatokra a helyjegyek másodosztályon a nem InterCity minőségű szolgáltatás esetén változatlanul 300 Ft-ba, InterCity vonaton 990 Ft-ba (az utazás napja előtt megváltva 650 Ft-ba), 1. osztályon 1990 Ft-ba, prémium osztályon 2990 Ft-ba kerülnek majd.

A kutya és kerékpár szállítása bármilyen viszonylatban egységesen 500 Ft lesz, a kísérő- és segítőkutyák szállítása természetesen továbbra is díjmentes.

Készpénzmentes fizetés

2024 nyarától fokozatosan várható további változás lesz a készpénzmentes fizetés előmozdítása érdekében, hogy a pénztári és fedélzeti készpénzes fizetés 200 Ft adminisztrációs díjjal egészül ki, amennyiben bankkártyás fizetésre is lehetőség van, amely természetesen díjmentes lesz. (Ennek bevezetése a buszos bankkártyás fizetés lehetőség kiépítésével párhuzamosan, nyártól több ütemben történik meg.)

A fenti változások 2024. március 1-től lépnek életbe, a többi kedvezménytípus ekkor szűnik meg.

fotó: ÉrdMost archív, MÁV

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email