uvegvisszavaltas

Dobhatja a kukába is, de akkor nem kap érte pénzt

uvegvisszavaltas

Dobhatja a kukába is, de akkor nem kap érte pénzt

Már Érden is megjelentek az új, italos palackokat visszaváltó automaták.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Január elsejétől bizonyos fajtájú műanyag, fém és üveg palackok már nem csak az arra szolgáló szelektív hulladékgyűjtőben landolhatnak, hanem elvihetjük egy palack visszaváltó automatához is.

És érdemes is így tenni, hiszen 2024. január 1-jétől a boltok betétdíjat számolnak fel egyes italosüvegekre, amely összeget csak akkor kapjuk vissza, ha a díjjal érintett palackokat elvisszük a már említett automatához.

A Diósdi úti Lidl áruház mellett található automaták

Azonban arra figyeljünk, hogy a gép csak akkor ismeri fel a palackokat, ha nem nyomjuk azokat össze. Magyarán ne csináljuk azt, mint, amit a szelektív gyűjtés esetén szoktak javasolni, hogy helymegtakarítás céljából összetapossuk az üres kólás vagy ásványvizes üveget.

A Telex egyik korábbi cikke szerint az új szabályozás csak azokra az italtermékekre vonatkozik, amelyek vagy fogyasztásra készek, vagy koncentrátumok, a csomagolásuk pedig műanyagból, fémből vagy üvegből készült, és 0,1 és 3 liter közé esik az űrtartalmuk.

Vagyis ebbe a kategóriába esnek a sörösdobozok és az üdítőitalos palackok is.

Az egyetlen kivételt ez alól a tej és a tejalapú italok jelentik, ezeknél továbbra sem lesz betétdíj, ahogy a papíralapú csomagolásoknál, például gyümölcsleveknél sem.

Fontos, hogy a szabályozás csak italokra vonatkozik, ezért az olyan folyékony, üvegben tárolt, de nem ivásra szánt termékeknél, mint a tésztaszószok, nem kell betétdíjat fizetni.

Ugyanakkor, hogy ezen ne kelljen minden egyes vásárlásnál tűnődni, hogy vajon betétdíjas-e az adott termék, a gyártó szép lassan fel is tünteti majd az ezt jelző információt a csomagoláson, palackokon. Viszont a nem visszaváltható palackokat, amiken nem lesz rajta a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, logó, címke, azokat tilos az automatákba dobni, ugyanis meghibásodást okozhatnak – írja az Országos Kereskedelmi Szövetség.

Egyúttal hozzáteszik, a gépek „okosak”, azaz mindig ellenőrzik, hogy elfogadható-e a bedobott csomagolás. Ha nem, akkor nem jár a betétdíj.

Amúgy a visszaváltást jelző felirat csak azért szép lassan kerül majd az árukra, mert a rendszer átalakítása a következő időszakban fog csak teljes egészében kibontakozni. A visszaváltásos csomagolású italok 2024. első féléve során fokozatosan fognak megjelenni az üzletek polcain.

Így lehetséges, hogy az automaták a következő hetekben még nem fognak működni.

Az átmeneti időszakban – június végéig – a gyártók még átadhatnak a kereskedőknek régi, tehát nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, utána viszont – 2024. júliusától – már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut a boltokba.

A betétdíjat egyébként a következőképpen kaphatjuk meg. Miután bedobtuk a palackot a gépbe, akkor a pénzt egy mobilalkalmazás segítségével visszautalják a számlánkra. Vagy a másik lehetőség, hogy felajánlanak nekünk egy utalványt a betétdíj összegével, amit később levásárolhatunk majd az üzletben.

További részleteket, érdekességeket az új megoldásról IDE KATTINTVA talál.

Fotó: ÉrdMost/Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email