hegeduskiallitasAK

Egy csipetnyi Erdély Érden

hegeduskiallitasAK

Egy csipetnyi Erdély Érden

A Máramarosszigetről származó Hegedűs János András képeiből nyílt kiállítás a városi idősotthonban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Hegedűs János András Máramarosszigeten született. Ide csupán 50 kilométer Nagybánya, ahol a modern magyar festőművészetet elindító mozgalom kibontakozott. Talán ennek a közelségnek is köszönhető, hogy érdeklődése a képzőművészet felé fordult.

„Mindig is arra törekedtem, hogy mindazt a tehetséget, amit a Mindenható ajándékba adott számomra, a legjobb minőségben, formában és szeretettel adjam tovább mindazoknak, akik kérték, kérik tőlem” – mondta érdi kiállításának megnyitóján, amit a Szociális Gondozó Központ közösségi terében tartottak.

A megnyitón az alkotóval Kiss Sándor szociálpedagógus beszélgetett. Ők kollégák is, hiszen mindketten a Szociális Gondozó Központban  tevékenykednek.  Amellett, hogy ebben a segítő ágazatban dolgozik, Hegedűs 45 éve foglalkozik képzőművészettel.

„Mint a legtöbb máramarosi képzőművészt, engem is átitatott a nagybányai festőiskola lelkülete, sok alkotásomban fellelhető. Legfőbb mentorom Péter Ütő Erzsébet tanárnő volt férjével,  Péter Dezsővel. Gyermekkorom óta egyengették művészi tehetségemet” – tette hozzá.

Képzőművészeti alkotásai nem korlátozódtak a festészet, a grafika és a rajz területére, hanem kiegészültek több művészeti ággal és technikával, mint a homokanimáció vagy a fényfestés, de készített már falfestményeket, és kerámia/porcelán festéssel is foglalkozik.

A kiállítást Szűcs Gábor, Érd Megyei Jogú Város alpolgármestere nyitotta meg, aki hangsúlyozta: a hagyományokhoz való kapcsolódás – a nagybányai örökséghez és a máramarosszigeti kezdetekhez -, egyúttal az új utak keresése jellemző Hegedűs János alkotásaira.

„A hely szelleméből táplálkozó, mégis egyetemes alkotásai utat találtak a világ minden tájára, Kanadától Ausztriáig, Hollandiától a Fülöp-szigetekig, és szerencsére most Érden is csodájára járhatunk” – hangsúlyozta. 

A kiállításmegnyitón két gyermek is fellépett, Jakovlev Daniil (tangóharmónika) és Jakovlev Marija (szakxofon), akik szüleikkel Ukrajnából, a háború elől menekültek, és Érden találtak új otthonra.

A kiállítás december 30-ig tekinthető meg szerdánként 17-19 óra között a Szociális Gondozó Központban. Aki más időpontban szeretne jönni, egyeztethet alkalmat a 06/20/333-6031-es telefonszámon.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email