fenyofaAK3

Indul a fenyőszezon: drágábbak és szebbek, mint tavaly

fenyofaAK3

Indul a fenyőszezon: drágábbak és szebbek, mint tavaly

Nem mindegy, hol vásárolunk, érdemes több szempontot is figyelembe venni a választásnál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az első, persze, amit legtöbben megnéznek, az az ár. Az elmúlt egy évtizedben egyáltalán nem, vagy csak minimálisan drágultak a fenyőfák, idén azonban mindenhol észrevehetően nőttek az árak.

Az ezüst- és lucfenyők métere 5-6, illetve 3-4 ezer forintba is kerülhet, a Nordmann fenyőké pedig elérheti akár a 10 ezer forintot is egy friss piaci felmérés szerint (ez persze csak átlag, eltérések felfelé, lefelé is lehetnek, attól függően, hol vásárolunk).

Aki fát keres, az sok helyen tapasztalhatja, hogy egy kisebb fa arányaiban többe kerül, mint egy másfél-kétméteres. Ez azért van, mert a kisebb fát nem szívesen vágják ki. Egy fenyő körülbelül öt év alatt éri el az 1-1,20 méteres magasságot, tehát kezdetben lassan nő. Innen viszont már nagyon gyorsan növekszik, ezért érdemes még egy-két évig a földben hagyni.

Persze, nemcsak a mérettől függ az ár, hanem attól is, hogy a kereskedő milyen árréssel dolgozik, honnan hozatja fát (az üzemanyagköltség és a fuvarozó bérköltsége is számít), esetleg saját maga termeszti-e a fenyőket. Érdemes vásárlás előtt körbenézni, megkérdezni az ismerősöket, hirdetések alapján tájékozódni, hiszen akár többezer forintot is megspórolhatunk.

Az ár mellett az sem mindegy, hogy milyen szolgáltatásokat kínál egy-egy árus. Van, ahol a törzsvevőknek kedvezményt adnak, vállalják a talp befaragását, illetve a házhoz szállítást. Érdemes ezekről is előre érdeklődni.

Sok családban évről évre felmerül a kérdés: kicsi vagy nagy fát vegyünk? A felmérések szerint a hazai vásárlók általában az 1,80-2 méteres fákat keresik leginkább, és a Nordmann a legnépszerűbb választás.

Kapuvári Zoltán, aki hosszú évek óta árusítja Érden a Zalában nevelt fenyőfáit, úgy látja: a kisebb fenyők nagyon kedveltek az érdiek körében, és van igény a nagyobb, többméteres fenyőkre is, mivel galériás lakásokban azok mutatnak a legjobban (legnagyobb, hatméteres fájukat már el is adták).

Idén náluk is a Nordmann fenyőből van a legtöbb, de kapható természetesen luc, ezüst, sőt kolorádófenyő (concolor) is.

Sajnos, ezüstfenyőből kevés van az idén, nemcsak náluk, hanem mindenhol: ezt a fajtát előszeretettel támadják meg a gombás fertőzések, és bár lehet védekezni ellene, ha egyszer megbetegszik a fa, akkor már nem gyógyítható. A fertőzés könnyen terjed, így meg tudja ritkítani az állományt.

Kolorádófenyő (concolor)

Természetesen kapható azért ezüstfenyő is a piacon. Van, hogy külföldről szállítják be, amire azért érdemes figyelni, mert az import fenyő általában nem friss vágású, könnyebben kiszárad.

Azt, hogy milyenek lesznek a fenyők, az időjárás is befolyásolja. Idén kaptak meleget és nedvességet is rendesen. Kapuvári Zoltán úgy tapasztalta, hogy a hosszan elnyúló nyárias idő miatt nehezen álltak le a növekedéssel a fák, némelyik még új hajtást is hozott az ősszel.

Nemcsak szépen növekedtek, de sűrűek, frissek is, a sok csapadéknak köszönhetően. Persze, a gaz is gyorsabban nőtt, így aztán az ültetvénnyel volt munka rendesen.

A gombás betegségek mellett nagy károkat okoztak a vadak is. Az őz és a szarvas nemcsak az alacsony fák csúcsát rágja meg, az agancsát a fákhoz dörzsölve a nagyobb egyedeket is tönkre tudja tenni – és nem a szúrós lucfenyőt, hanem a Nordmannt találja meg. Ezért aztán a vadak elleni védelemre is rendszeresen költeniük kell a termesztőknek.

Amikor tehát fát vásárolunk, nemcsak a fenyőt, hanem a felnevelését, kivágását, szállítását is meg kell fizetnünk. A feldíszített fenyőfában nemcsak a mi kezünk munkája, hanem sok más emberé is benne van.

Fotó: Ádám Katalin, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email