szirmokhangverseny1CZB

Így még nem csendültek fel Karai-darabok Érden – videó

szirmokhangverseny1CZB

Így még nem csendültek fel Karai-darabok Érden – videó

A zeneszerzőnek szentelte szombati koncertjét a Szirmok Női Kar.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tíz esztendeje, 2013 őszén hunyt el Karai József zeneszerző, karnagy. Az ő emlékének szentelte hangversenyét a Szirmok Női Kar, amely november 18-án 17 órakor állt színpadra a Szepes Gyula Művelődési Központban.

„Karai József azon kevés zeneszerzők egyike, akinek a kórusműveit gyermek-, vegyes- és női karok évtizedek óta éneklik. Nagyon kedvelik a műveit, mert jól énekelhetők és rendkívül igényesek. Kiváló zongorista volt. Zongorakíséretei nagyon élvezetesek és hozzátesznek a darabokhoz” – mondta az ÉrdMostnak Stiblo Anna karnagy.

„Kezdetben hangszeres zeneműveket alkotott. Egy kórushoz kerestek korrepetitort, őt ajánlották, mint zongoristát. Ekkor köteleződött el a kórusok mellett. Innentől kezdve életét, zeneszerzői munkásságát a kórusoknak szentelte.”

A most énekelt műveket a Szirmok már énekelte korábban, de most először, az évforduló tiszteletére gyűjtötték csokorba őket.

Érdekesség, hogy Karai két Csuka Zoltán-verset is megzenésített, ebből az egyiket, az Esti harangokat kifejezetten a Szirmoknak, illetve a korábbi karnagyuknak dedikálta. „Ez egy nagyon meghitt, meditatív darab, zongorakísérettel, és nagyon szeretjük énekelni” – tette hozzá Anna.

Mindkét darab elhangzott a november 18-ai koncerten, amelyből itt tekinthetnek meg egy közel félórás összeállítást:

 

A telt házas hangverseny vendége volt Karai József élettársa, aki az ÉrdMostnak elmondta: sokszor volt már a Szirmok koncertjén, régi és kedves kapcsolat ez.

„Nagyon megható és örömteli hallgatni a darabokat.  Gyakran még könny is szökik a szembe, amikor azokat hallom, amiket még én is énekeltem, vagy a kedvenceim. Nagyon örülök, hogy megtisztelik az emlékét. Kevés kórus van sajnos, amely ma is Karai-műveket énekel” – tette hozzá.

A Szirmok 2024-ben lesz negyven esztendős, már tervezik a jubileumi fellépést, amit jövő ősszel tartanak majd. Szeretnék méltóképp megünnepelni ezt az évfordulót: akit csak fel tudnak lelni a régi kórustagok közül, azt meghívják, és egy mű erejéig őket is be kívánják vonni az éneklésbe.

 

Fotó, videó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email