hajlektalanpixabay

Van egy hely Érden, ahol segítő kezet nyújtanak az elesetteknek

hajlektalanpixabay

Van egy hely Érden, ahol segítő kezet nyújtanak az elesetteknek

Az éjjeli menedék mellett nappali melegedőt is üzemeltet a város, ahová betérhetnek azok, akiknek nem telik fűtésre, meleg ebédre.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kevesen tudják, hogy Érden működik egy nappali melegedő, ahol a hét minden napján reggel 8 és este 6 óra között azon dolgoznak, hogy a nélkülözőknek könnyebb legyen.

Aki ide betér, pihenhet, tisztálkodhat, megmelegítheti az ennivalóját, sőt, ingyen kap egy tál meleg ételt. A hajléktalanokon kívül azokat is szeretettel fogadják, akinek ugyan van hol lakniuk, de nincs fűtésük, megfelelő tisztálkodási lehetőségük, illetve elegendő ennivalójuk.

A melegedő szolgáltatásai térítésmentesek, és azok az érdiek, illetve Pest megyeiek vehetik igénybe, akiknek van hat hónapnál nem régebbi tüdőszűrő, illetve hat napnál nem régebbi bőrgyógyászati igazolásuk, és alkoholszondás ellenőrzés esetén véralkoholszintjük a 0,5 ezrelékes értékhatár alatt marad.

Természetesen azokon is segítenek, akik orvosi igazolás nélkül érkeznek, de hogy a fenti szolgáltatásokat igénybe tudják venni, érdemes beszerezni a tüdőszűrő, illetve bőrgyógyászati papírokat.

A nappali melegedő a Fehérvári út 89-91 szám alatt található.

Ugyanitt van az éjjeli menedékhely is, ahol délután 5 órától reggel 8-ig pihenhetnek a hajléktalanok, illetve azok, akik valamilyen krízishelyzet folytán hirtelen elveszítették a fedelet a fejük fölül.  Itt az éjszakai szállás mellett lehetőséget kapnak arra, hogy megcsinálják a vacsorájukat, tisztálkodjanak, mossanak. A hajléktalanellátó munkatársai egyéb módokon is segítik az éjjeli menedékhelyen tartózkodókat: szükség esetén tanácsot adnak, segítenek a teendők elintézésében, és felügyeletet is nyújtanak.

Az éjjeli menedékhelyen huszonhárom férőhely van. A tüdőszűrő és a bőrgyógyászati igazolás megléte itt is feltétel, ahogy a 0,5 ezrelékes értékhatár alatti véralkoholszint is.

Vannak, akik nem veszik igénybe sem az éjjeli menedékhely, sem a nappali melegedő szolgáltatásait, hanem a hidegben is az utcán maradnak. Őket az utcai szociális munka keretében segítik a hajléktalanellátó munkatársai.

14:00 és 22:00 között dolgoznak, feladatuk az utcán, illetve a nem lakás céljára szolgáló helyeken élők életét, testi épségét veszélyeztető helyzetek megszüntetése, a hajléktalan életmóddal együtt járó ártalmak csökkentése. Segítenek abban is, hogy a hajléktalanok igénybe tudják venni a szociális és egészségügyi szolgáltatásokat, és – amennyiben ezt szeretnék – elviszik őket egy-egy ellátóintézménybe vagy más szálláshelyre.

Az érdi utcai szociális munkásokhoz tartozik Tárnok és Diósd is.

Aki segítségre szoruló embert lát, ügyeleti időben (azaz 14:00 és 22:00 óra között) a 06-20-328-1009-es telefonszámon hívhatja őket.

Ügyeleti időn kívül a Menhely Diszpécser Szolgálatot lehet hívni, a +36 1 338 41 86-os telefonszámon.

A hajléktalanszálló és az éjjeli menedékhely 24 órában hívható a 06-20-336-8773-as telefonszámon, vagy tárcsázzuk a 112 segélyhívót.

Fotó: ÉrdMost archív, Ádám Katalin. Kiemelt kép: Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email