20231102_101001

Újabb utcákat aszfaltoztak Felső-Parkvárosban

20231102_101001

Újabb utcákat aszfaltoztak Felső-Parkvárosban

Az önkormányzat és a helyi lakók közös finaszírozásában újult meg a Visegrádi és a Detrekő utca.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A város mindent megtesz annak érdekében, hogy Érden minél több poros, murvás utca aszfaltburkolatot kapjon. Az útépítési program keretében a szűkös anyagi lehetőségek ellenére az előző években is számos utca megújult már, azonban a rezsiválság miatt idén már kevesebb lehetőség adódott a fejlesztésre.

Az önkormányzat ebben az évben a Bognár, a Bányász és a Nagy Lajos utcát tudta leaszfaltozni saját forrásból. Ezek mind frekventált, nagy forgalmat lebonyolító utcák, így a szilárd burkolat leterítésével problémák sora szűnt meg ezeken a területeken.

A Visegrádi utcában terítik az aszfaltot

A Visegrádi utca lakói hónapokkal ezelőtt azzal keresték meg az önkormányzatot, hogy szeretnék, ha leaszfaltoznák az utcát, olyan áron is, hogy átvállalják az útépítési költségek felét az önkormányzattól.

Csőzik László polgármester a korábbi egyeztetések során tájékoztatást adott a várható költségekről, amelynek előteremtése nem okozott gondot az ott élőknek, így a 36 millió forintos beruházás felét, pontosan 18 millió forint önerőt adtak a projektbe a lakók, amely ingatlanonként átlagosan kb. 500.000 Ft körüli összeget jelent.

Forgalomkorlátozással jártak a munkálatok

Csőzik László elmondta, hogy egy lakossági fórumot is tartottak a lakóknak, akik később alakítottak egy polgárjogi társaságot, amelyik leszerződött az önkormányzattal. A Visegrádi utca a Sóskúti út és a Detrekő utca közötti szakaszon újult meg, illetve 150 méter hosszan a Detrekő utca is aszfaltburkolatot kapott.

„Fizikailag kettéválasztottuk a projektet, ugyanis az egyik részét a lakók, a másikat pedig az önkormányzat rendelte meg a kivitelezőtől.”

– tette hozzá a polgármester.

Az utolsó simítások a két utca találkozásánál

Csőzik László elmondta azt is, hogy a példa ragadóssá vált, hiszen azóta már a Faragó utca lakói is jelentkeztek az önkormányzatnál egy hasonló projekt miatt, illetve úgy néz ki, hogy a Detrekő utca fennmaradó része is ebben a konstrukcióban újulhat meg jövőre.

„Az önerős konstrukciót elsősorban azon utcák esetében használnánk, amelyek kevésbé frekventáltak. Egy idő után persze az önkormányzat teherbíró képessége is elérheti esetükben a határait, mert ha egyszerre jelentkezne ötven utca, azt biztos, nem lehetne finanszírozni. Egy egészséges arány megtartásával, évi 4-5 utcával együttműködve, akár hosszútávon is működhet ez a konstrukció, ami mellett haladna tovább az önkormányzati aszfaltprogram is, amely sajnos ebben az esztendőben a válság hatására kényszerből megtorpant. Biztos, hogy pl. a Judit és a Júlia utcák aszfaltozását egy az egyben vállalná az önkormányzat. Kb. négyszáz murvás utca van még a városban, és ha a lakosság is beszáll, akkor még többet tudunk belőlük leburkolni.”

– hangsúlyozta Csőzik László.

Friss aszfaltcsík a Detrekő utcában

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email