kubinszkikiallias9AK

Fogkefével és csonttal farag domborművet a sörösdobozból

kubinszkikiallias9AK

Fogkefével és csonttal farag domborművet a sörösdobozból

Kubinszki József másfél évtizede készít hulladékokból műalkotásokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Kubinszki Józsefet sok érdi kisgyermek ismeri, ő a Kincses ovi tagintézményeinek karbantartója, és sok különleges csoda megalkotója. Évtizedek óta dolgozik már az érdi óvodáknak, de nemcsak szerel, javít, hanem tündérlakot, mesekuckót is készít a gyerekeknek. Kézügyességét, kreativitását másként is kamatoztatja: mintegy másfél évtizede varázsol hulladék anyagokból domborműveket.

Ezek alapanyaga konzervdoboz, illetve fémtubus. Gulyáskrém és Heineken sör csomagolóanyaga egyaránt feldolgozásra került már József műhelyében. A keret fahulladékból készül, amit szintén otthon munkál meg.

„Több száz domborművet készítettem eddig. Munkácsy Honfoglalásának epizódjait több alkotásomon is feldolgoztam – hiszen az egész nem fért volna el egy konzervdobozra -, de készítettem persze más témájú domborműveket is” – mondta az ÉrdMostnak Kubinszki József, a Szociális Gondozó Központban megrendezett kiállításának november 2-ai megnyitóján.

A vendégeket Szűcs Gábor köszöntötte. Mint mondta, nincs nagyobb öröm annál, mint amikor az értéktelenből valami értékeset teremtünk. „Életünk során a testsúlyunk hatszázszorosának megfelelő hulladékot dobunk ki, a tényleges újrahasznosítás pedig elemi érdekünk, a jövő záloga” – tette hozzá.

„Kubinszki József újrahasznosított anyagokból készített domborművei nem fogják megmenteni a Földet, de az elhajított, kidobásra ítélt tárgyak kapnak még egy esélyt, és az alkotások sokak életébe örömöt csempésznek” – hangsúlyozta.

Ez az első alkalom, hogy József így tárja a nyilvánosság elé a domborműveit. Az érdeklődők ugyan nyomon követhetik a munkásságát a közösségi oldalán, de kiállítás még nem született az alkotásaiból, amelyeket a maga és környezete örömére készít.

„A fogkefe nyelét kihegyezem, azzal meg tudom munkálni a fémdobozt. Jó erősen rányomom, így alakítom a felületét. Ha főzök marhahúslevest, kiveszem belőle a csontot, kihegyezem, az is nagyon jó” – mondta József, aki a technikát saját maga találta ki.

Hogy meddig készül egy alkotás, azt maga se tudja, főleg, hogy egyszerre akár húsz képen is dolgozik.

Van, amelyik domborműbe világítást, illetve régi mikrosütőből származó motort is szerelt. „Ez a gulyáskrémes dobozból készített például átlósan forog” – mutatta. Olyan kép is van, aminek a kerete foszforeszkál.

… a hátlap. És az eleje:

Az érdi ovik karbantartója nem anyagi haszon vagy hírnév reményében készíti domborműveit, neki az az öröm, ha adhat másoknak. „A Tállyát kivéve már minden ovit megajándékoztam. Kisszekrényt, házikót, egyéb tárgyakat készítettem nekik. Most szeretném az egyik alkotásomat elárverezni, a befolyó összegből pedig a Fácán ovit fogom támogatni” – tette hozzá József.

Aki kíváncsi, milyen domborműveket lehet alkotni hulladékból, látogasson el a Szociális Gondozó Központban rendezett kiállításra, ami november 30-ig tekinthető meg szerdánként 17-19 óra között a Topoly u. 2-ben. Aki máskor nézné meg a tárlatot, a 06(20)333-6031-es telefonszámon egyeztethet időpontot.

Kubinszki József domborművei megtekinthetők a közösségi oldalán is, itt.

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses Óvoda és tagóvodái pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében óvodapedagógus munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email