halottaknapjatemetoCZB

Az eltávozottakra emlékeztünk

halottaknapjatemetoCZB

Az eltávozottakra emlékeztünk

Az Ercsi úti temetőben folyamatosan szólt a lélekharang azokért, akik már nem lehetnek közöttünk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

„Mama, az micsoda?” – mutatott rá egy pici lány a szóróparcella felzubogó vizére. „Az egy temetkezési mód. Szórásnak hívják” – mondta a nagymama. Miután megkondították a lélekharangot, kifelé indultak az Ercsi úti temetőből.

A harang szinte folyamatosan szólt, lábánál mécsesek. Azokra emlékeztek így, akik messze nyugszanak. Voltak, akik több városba, több temetőbe is elutaztak az elmúlt napokban,  sokan pedig a lélekharang megkondításával emlékeztek azokra, akikhez nem tudtak eljutni.

Volt, aki többször is kilátogatott a temetőbe az elmúlt napokban. „Szombaton rendbetettem a sírt, most pedig gyertyát gyújtottam” – mondta egy idős asszony.

Egy fiatal hölgy az egyik kollégája sírjához érkezett Iváncsáról. „Szegénynek csak a párja volt, ő kijár, de más nem. Ezért aztán minden évben eljövök” – mondta.

Egy házaspár Diósdról érkezett, tovább mentek az érdligeti templomba és Budaörsre is. „Ezt temetőjárásnak szokták mondani. Nemrég temettünk, sajnos, többször is ki kellett jönnünk az elmúlt időben. Az egész család itt van most” – mondta az idős úr.

Hétvégén is nagy volt a forgalom, de november 1-je még ezt is felülmúlta: rengetegen kilátogattak az Ercsi úti temetőbe, ahol 14 ezren nyugszanak. A sokszorosára növekedett forgalom nem okozott fennakadást sem a temetőn belül, sem a parkolásnál. Kint a rendőrök és a városrendészet igazgatta a megállni szándékozókat, így senki sem parkolt szabálytalanul.

Mint Grabovszky Ildikótól, az Érdi Városgazda üzemeltetési ágazatvezetőjétől megtudtuk, az sem okozott problémát, hogy a temetőbe csak a mozgásukban akadályozottak (illetve az őket szállítók) hajthatnak be. Ezt a szabályt már megszokták az emberek – tette hozzá.

Sokan most szembesültek azzal, hogy szerettük sírhelyét újra kell váltani. Ezekben a napokban a temető gondnoki irodája is nyitva tartott, munkaszüneti napon is, így volt mód a hosszabbításra. A lejárt sírhelyek évek óta tartó matricázása megtette hatását, az emberek bejöttek az irodára, tájékozódtak, meghosszabbították a sírhelyeket, ami pozitív változás.

„Nagyon szép, csendes, nyugodt ünnepünk van. Sem itt, sem a felhagyott temetőkben nem tapasztaltunk semmilyen problémát. Természetesen nemcsak az Ercsi úti, hanem a többi érdi temetőt is rendbehoztuk – kaszáltunk, takarítottunk -, hogy méltón emlékezhessen mindenki a szeretteire” – zárta szavait Ildikó.

Fotó: Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email