Képkivágás

Veszélyes baktériummal fertőzött sajtot hív vissza az Auchan

Képkivágás

Veszélyes baktériummal fertőzött sajtot hív vissza az Auchan

A termék árát blokk nélkül is visszatéríti az áruház.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Auchan visszahívta MORBIER PDO sajtját, mert abban Escherichia coli baktérium lehet jelen – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih).

A visszahívott termék forgalmazója a lengyel Euroser Dairy Group, a sajtok minőségmegőrzési ideje 2023. november 19.

Az érintett termékek az Auchan áruházakba visszavihetők, a termékek árát blokk nélkül is visszatérítik.

Mit kell tudni az Escherichia coli baktériumról?

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges.

Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban megbetegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak.

A fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is.

A fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

forrás: nebih.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email