kripto_csalas_borito

Egy érdi nő is részt vett a 100 milliós csalásban – videó

kripto_csalas_borito

Egy érdi nő is részt vett a 100 milliós csalásban – videó

A minap elfogott gyanúsítottak kirptovaluta-befektetéseket ígértek, amit aztán nem teljesítettek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A rendőrség a közelmúltban letartóztatott négy embert, akik ellen bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt folytat eljárást a KR NNI Kiberbűnözés Elleni Főosztálya – számol be róla a police.hu rendőrségi híroldal.

A gyanú szerint a most lekapcsolt személyek egy, a főváros XI. kerületébe bejegyzett cégen keresztül úgynevezett kriptovalutás portfólió kezelésével és befektetésekkel kapcsolatos szolgáltatásokat ígértek ügyfeleiknek, de ezeket nem, vagy csak részben teljesítették.

Ehelyett a sértettek által befizetett összegekből inkább a a saját bevételeiket gyarapították. Az eddigi nyomozás megállapította, hogy a gazdasági társasághoz és annak ügyvezetőihez köthető bankszámlákon a tranzakciók összértéke elérte a több mint 100 millió forintot.

A vállalkozás a haszonszerzés érdekében őket felkereső sértetteket azzal hitegette, hogy egy általuk kifejlesztett, automatizált informatikai rendszer választja ki a legideálisabb tranzakciót számukra. Vagyis egy kereskedő robot segít az ügyfeleknek minél nagyobb nyereséget elérni. Ugyanakkor a beszerzett bizonyítékok alapján a nyomozók megállapították, hogy a cég nem rendelkezett kereskedésre alkalmas robottal.

Ezen felül az elkövetők annak érdekében, hogy illegális gazdasági tevékenységüket folytatni tudják, lopásokat is elkövettek. Ezek felderítése és bizonyítása még folyamatban van.

A gyanú szerint a céget hárman működtették, többek közt egy 41 éves érdi nő, akit társaival együtt egy összehangolt akció keretében október 9-én fogtak el.

A nyomozó hatóság eddig 14 sértettet azonosított. Ők összesen több mint 66 millió forintot fektettek az üzletbe, de mivel az elkövetők terhére róható egyéb bűncselekmények vizsgálata, valamint további sértettek beazonosítása folyamatban van, így várhatóan a kárösszeg is jelentősen növekedni fog, derül ki a cikkből.

A rendőrség az eset kapcsán felhívja a figyelmet, hogy az online hirdetések esetén mindig körültekintően kell eljárni. Vagyis mielőtt valaki pénzt fektet egy üzletbe, győződjön meg a kecsegtetőnek tűnő ajánlat valódiságáról.

Viszont ha már megtörtént a baj, vagyis úgy érezzük, hogy csalás áldozatai lettünk, akkor ne habozzunk, azonnal tegyünk feljelentést a rendőrségen – figyelmeztetnek.

Mint írják, a gyorsaság ilyen esetben az egyik legfontosabb tényező. A nyomozó hatóságok közvetlen kapcsolatban állnak a pénzintézetekkel, de csak akkor van esélyük a folyamatot megállítani, ha a kicsalt összeget még nem utalták tovább az elkövetők.

Az online térben elkövetett csalások megelőzésével kapcsolatban további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a Kiberpajzs oldalán találhatnak.

Fotó, videó: police.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email