aHang_7igen1

Van véleménye a magyar oktatásról? Mondja el!

aHang_7igen1

Van véleménye a magyar oktatásról? Mondja el!

Október 20-án indul az aHang és az Egységes Diákfront által közösen szervezett alternatív oktatásügyi népszavazás.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az aHang és az Egységes Diákfront még májusban hirdette meg, hogy alternatív népszavazást kezdeményez a magyar oktatás ügyében, viszont a kérdések csak a napokban kerülnek majd az érdeklődők elé.

Ha elmúlt 16 éves, akkor október 20-a és 30-a között online és személyesen is véleményt mondhat. Online már október 20-tól lehet szavazni, míg október 23. és 30. között az ország minden megyéjében, Budapesten pedig húsznál is több helyszínen személyesen is válaszolhat az alábbi hét kérdésre.

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány alakítson ki olyan kereteket, amely minden gyermek számára biztosítja a modern, esélyteremtő oktatást?”

2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy széles körű egyeztetés után alkossanak az oktatásban dolgozók és a gyermekek érdekeit szolgáló szabályozást a státusztörvény helyett?

3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az oktatásnak legyen súlya a kormányzati politikában, a magyar kormány állítson fel az oktatás teljes egészéért illetékes, felelős és önálló oktatási minisztériumot?”

4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a magyar kormány adjon azonnali minimum 50%-os béremelést a pedagógusoknak a pedagógushiány növekedésének megfékezése érdekében?”

5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állítsák vissza a pedagógusok valódi sztrájkjogát?”

6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az óvoda és az iskola közösségének legyen valós beleszólása az igazgató kiválasztásába?”

7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Pintér Sándor rendőrminiszter nem alkalmas a köznevelésért felelős miniszteri tisztségre?”

 

A szervezőknek az ÉrdMost szerkesztőségébe is eljuttatott közleménye Gajzágó Józsefet, az Egységes Diákfront egyik tagját idézi, aki a következőképpen fogalmazott annak kapcsán, hogy miként jutottak el az egynapos figyelmeztető sztrájkoktól odáig, hogy alternatív formában ugyan, de országos népszavazást szervezzenek.

“Úgy döntöttünk mi, az aHang és az Egységes Diákfront, hogy ha a kormány fél attól, hogy megkérdezze az embereket, hogy mit gondolnak a magyar oktatás helyzetéről, akkor majd mi megtesszük ezt. A célunk, hogy megmutassuk, hiába lehetetlenítették el az összes oktatással kapcsolatos népszavazási kérdést, az emberek igenis véleményt akarnak mondani a rendszerről. Mindezért azt szeretnénk, hogy legalább 200.000 ember vegyen részt az alternatív népszavazáson, hogy nyomást tudjunk gyakorolni a kormányra.”

A szavazás honlapján a 7IGEN.hu oldalon egyébként hamarosan elérhető lesz az online és a személyes szavazás menetével kapcsolatos útmutató is.

Fotó: aHang

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email