fa_erdmost

Szeretne az érdi fák megmentője lenni?

fa_erdmost

Szeretne az érdi fák megmentője lenni?

Akkor jelentse be azokat az Érden álló fákat, amiket ön szerint mindenképpen meg kellene óvni a kivágástól.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tetlák Örsnek, Érd alpolgármesterének a Facebook-oldalán jelent meg a felhívás, miszerint az önkormányzat egy új rendeletet készít elő a fás szárú növények és a zöldfelületek védelméről, illetve a fakivágás helyi szabályairól.

Ennek apropóján pedig szeretnének minél több információt gyűjteni a város faállományáról, főként azokról a fákról, amelyek különleges értéket képviselnek. Ezt az értéket indokolhatja a fa szépsége, életkora, településképi vagy helytörténeti jelentősége, illetve bármilyen egyedi vonása.

„Állhat a fa közterületen, vagy magánterületen, jól látható helyen, vagy alig észrevehetően, a célunk az lenne, hogy egyetlen védelemre, ápolásra joggal igényt tartható fáról se feledkezzünk meg”

– olvashatjuk a bejegyzésben.

Ezért most arra kérik a helyi lakosokat, hogy segítsék az önkormányzat munkáját, és ha tudnak olyan fáról, ami megfelel a fentebb leírtaknak, akkor küldjenek egy e-mailt a kornyezetvedelem@erd.hu címre. A javaslatokat a konkrét helyszín, illetve ha tudják, akkor a fa fajtájának a megjelölésével írják meg.

Tetlák Örs a posztban megjegyzi, hogy jóllehet a fakivágások mindig borzolják a kedélyeket, mégis, ezeknek a növényeknek, vagy általában a zöldfelületeknek a megóvása csupán sokadik szempont, vagy sokszor még az sem szokott lenni. Azonban ez elfogadhatatlan, így az új rendelettel rendet kívánnak tenni ez ügyben – teszi hozzá az alpolgármester.

Egyúttal persze hangsúlyozza azt is, hogy nyilván a friss szabályozás életbe lépése után is lesznek majd fák, amiket szükségszerű lesz kivágni. Hiszen mindig vannak olyan helyzetek, mint például az egészség- és vagyonvédelem, vagy épp a fák elöregedése, amelyek felülírhatják egy fa élethez való jogát.

Ugyanakkor azt ígéri, hogy a kivágással kapcsolatos engedélyezés, valamint a pótlási kötelezés szabályai a lehető legszigorúbbak lesznek a majdani rendeletben.

Fotó: ÉrdMost/Czere Bálint

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email