gondosoraAK_231006.jpg

Minden idősnek jár a Gondosóra

gondosoraAK_231006.jpg

Minden idősnek jár a Gondosóra

A Gondosóra egy segédeszköz. Illetve egy program. Vagy, ha úgy nézzük, a függetlenség záloga.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mindenki szeretné biztonságban tudni idős szeretteit. Ha messzebb élnek, vagy már romlik az egészségi állapotuk, folyton aggódunk miattuk: miért nem veszik fel a telefont? Miért nem jelentkeznek? Nem lehet, hogy a Mami elesett az udvaron? Vagy neadjisten betörtek hozzá? És mi van, ha csak lemerült az a telefon, hiszen Anyu már nem ért hozzá…

Megannyi vívódás, töprengés. „Nem élhet már egyedül” – jelentjük ki, miután a dédi egyszer elaludt, a töltöttkáposzta meg odaégett. Csakhogy ő még jól érzi magát, és szeretne továbbra is a saját, megszokott bútorai között lakni.

Ilyen helyzetekben (is) segíthet a Gondosóra program, amit a héten ismertettek a Szepes Gyula Művelődési Központban.

A programot ingyenesen vehetik igénybe a 65 év feletti, otthonukban élő magyar állampolgárok. Egy órához hasonlító eszközzel az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhetnek egy huszonnégy órában elérhető diszpécsertől.

Az eszköz úgy működik, mint egy mobiltelefon. Viselője el tudja mondani a jelzés okát, a diszépécser pedig segít megoldani a problémát, és ha szükséges, értesíti az idős ember rokonát (vagy azt a személyt, akit ő megjelölt, legyen az barát, vagy akár egy szociális gondozó).

A diszpécser sürgős esetben közvetlenül is intézkedhet, akár a sürgősségi segélyhívó bevonásával.

Mint az érdi előadáson elhangzott, nemcsak akkor tudnak segíeni, ha nagyon nagy a gond. Elofordult, hogy az idős ember lerobbant az országúton, és a diszpécsertől kért segítséget. Van, aki megnyugtató szavakra vágyik, mint a beteg, aki a kórházban nem tudta elérni a nővérkét, ezért aztán a diszpécsert hívta, aki sikeresen megnyugtatta (és közben a nővérke is megérkezett).

Egy szó, mint száz: a Gondosóra jó annak, aki viseli, és jó annak, aki távol él idős szerettétől, és meg kívánja óvni őt.

„Mindenkine nagyon ajánlom” – mondta az ÉrdMost-nak Éva, aki túl van két agyérgörcsön és egy csúnya baleseten. Mikor megláttam, hogy lehet kapni, azonnal csatlakoztam a programhoz. Ez az óra biztonságérzetet ad.”

„Ha nem vagyok olyan beteg, hogy állandó kontroll alatt legyek, akkor nagyon jó szolgálatot tesz ez az eszköz. Mindig azt szoktam mondani: ne azt nézzük, hogy milyen betegségeink vannak, hanem azt, mivel tudok segíteni abban az állapotban” – tette hozzá az idős hölgy.

A programhoz egyszerű regisztráció után bárki csatlakozhat (részletek itt, illetve a 06(1)445-0080-as telefonszámon vagy az info@gondosora.hu mailcímen kérhetők).

 

Fotó: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email