siosgyorgy3EUBaloghA_220419

Létezik-e rózsaszín párduc és mi fán terem a bagolyköpet?

siosgyorgy3EUBaloghA_220419

Létezik-e rózsaszín párduc és mi fán terem a bagolyköpet?

Még lehet  jelentkezni a Magyar Földrajzi Múzeum természetbúvár szakkörére.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Fekete-Mácsai Anetta igazgató, szervező az ÉrdMostnak elmondta, legfeljebb tizenöt-tizenhét résztvevővel kívánják indítani a szakkört, és már tizenketten regisztráltak az ingyenes foglalkozásra.

dioramak_a_foldrajzi_muzeumban_kultura_napja_190122_4
„Kilenc – tizenkétéves gyerkekeket várunk. A természetbúvár szakkört minden harmadik csütörtökön, délután háromtól fél ötig tartjuk a múzeumban, illetve tavasszal és ősszel egy-egy külső helyszínen, a Duna-parton és a Fundoklia-völgyben” – mondta az igazgató, aki harmadmagával, Sipos György preparátorral és Siposné Szigethy Anna pedagógussal tartja a foglalkozásokat.

dioramak_a_foldrajzi_muzeumban_kultura_napja_sipos_gyorgy_es_macsai_anetta_190122_10
Sipos György és Fekete-Mácsai Anetta (archív)

Fekete-Mácsai Anettát sok érdi iskolás ismeri, hiszen évek óta tart múzeumpedagógiai foglalkozásokat és vesz részt az intézmény családi napjain. Sipos György és felesége ugyan a Természettudományi Múzeumban dolgoztak, de hosszú évek óta kapcsolatban állnak a Földrajzi Múzeummal, sok diorámát, preparátumot készítettek már az érdi intézménynek. A házaspár rendszeresen tart természettudományos bemutatókat (Érden is többször találkozhattak velük egy-egy rendezvényen).

 

dioramak_a_foldrajzi_muzeumban_kultura_napja_190122_1
Foglalkozásaik jóval többet nyújtanak, mint egy-egy környezetismeret óra, hiszen a gyerekek kézbe foghatnak csigákat, preparátumokat, erdei vadak üvegszemeit, de akár egy (a valódi alapján mintázott) bagolyköpetet is, így élményalapú tudást szereznek.

Erre törekednek majd az érdi szakkörön is, hiszen a természet megismerése nem a „hány része van a növénynek” típusú száraz adatok bemagolásán keresztül történik, hanem a gyakorlatban.

„Megvizsgáljuk a Duna-parton gyűjtött csigákat és kagylókat, foglalkozunk madarakkal, lesz egy ősállatos délutánunk, és azt is megtudhatják a gyerekek, mi fán terem a preparálás. Kísérletezünk majd a színekkel is.

Ennek a foglalkozásnak is természettudományos háttere lesz: olyan helyekről beszélgetünk majd, mint a káprázatosan rózsaszín Hillier-tó. És ha már rózsaszín: beszélek majd arról a jelenségről is, aminek hatására egyes állatok bőre, szőre, tolla a fajra általában nem jellemző vöröses, rózsaszínes árnyalatú lesz” – mondta Fekete-Mácsai Anetta, megjegyezve: a rózsaszín párduc természetesen a fantázia szüleménye.

A legelső alkalommal, szeptember 21-én a napórát ismerik majd meg a gyerekek, és ők is készítenek napórát. Hiszen az is cél, hogy minden alkalomról egy-egy saját készítésű aprósággal térjenek haza a szakkörösök.

Aki szeretne jelentkezni, a regisztracio@foldrajzimuzeum.hu emailcímre írjon. A havonkénti rendezvényekhez bármikor lehet kapcsolódni, és nem kötelező részt venni minden foglalkozáson.

 

 

Fotó: Balogh Alex, ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email