Young multi ethnic group of people watching movie at poof in open air cinema.

Kertmozi nyílik szombat este Érden

Young multi ethnic group of people watching movie at poof in open air cinema.

Kertmozi nyílik szombat este Érden

Öt izgalmas program várja az érdieket szeptember 16-án, ezek mindegyike ingyenes, de van, amire regisztrálni kell.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Kulturális Örökség Napjai nemzetközi programsorozat Franciaországból indult, még 1984-ben, és két évtizede fontos eseménye a hazai kulturális életnek is. Szeptember 16-17-én olyan épületekbe is bejuthatunk, ahová egyébként nem: titkos kertek, különleges épületek nyitják meg kapuikat az érdeklődők előtt.

A kezdeményezéshez Érd is csatlakozott. Szombaton öt helyszínen várják a látogatókat: a Szapáry-kastély pincerendszerében 14 órától, az Érdi Galériában 15 és 16 órától, Ófaluban 15:30-tól és a múzeumkertben 18 órától.

A program igencsak változatos.

 A Szapáry-kastély pincerendszere 

14 órától Csőzik László polgármester kalauzolja végig az érdeklődőket a valahai kastély alatt meghúzódó, épen maradt pincerendszerben, és feleleveníti a kastély történetét is. A mintegy másfél órás program bőven tartogat helytörténeti kuriózumokat, és már csak azért is érdemes részt venni rajta, mert a pincerendszerbe csak évente pár alkalommal, vezetéssel lehet lejutni.

Aki részt vesz a programon, vigyen magával melegebb ruhát, mert a föld alatt hűvös van. (Bővebb részletek itt.)

15:30-kor innen, a Szapáry-kastélyrom pincebejáratától indul egy izgalmas játék: a szervezők QR-kódok segítségével vezeti végig az érdeklődőket Ófalu történelmi nevezetességein. A hét állomásból álló séta során sok érdekességet megtudhatunk a település birtokosairól, az egykori árvizekről, a várost sújtó járványokról, a török idők emlékeiről és arról, hogy mi a kapcsolat Érd és a mohácsi vész között.

Az érdi minaret

A játékban egyének és családok is indulhatnak, a program ugyanis gyermekek számára is ajánlott. Érdemes végigjárni minden állomást, mert a szervezők apró ajándékkal búcsúznak azoktól, akik nem hagytak ki egyetlen helyszínt sem. Ha még többet szeretne tudni a programról, katt ide.

15 órától az Érdi Galériában a nemrég megnyílt HO2 kiállítás alkotói, Hollai Krisztina és Homolya Gábor tart tárlatvezetést. A rendezvényre kötelező előre regisztrálni a kanizsai.eszter@szepesmk.hu e-mailcímen. A programról itt tudhatnak meg többet, a kiállításról pedig korábbi cikkünkből.

Hollai Krisztina és Homolya Gábor kiállítása a galériában 

16 órától ugyanitt, a galériában dombormű-képeslapokat készíthetünk Hollai Krisztina vezetésével. A regisztráció itt is kötelező, a fenti e-mailcímen.  További tájékoztatást itt kaphatnak az érdeklődők.

18 órakor megnyitja kapuit a Kertmozi Filmklub a múzeumkertben. Mahesh egyórás handpan-koncertje után a 451 Fahrenheit című filmet láthatja a közönség, Francois Truffaut rendezésében.

Az előadás moderátora Bárdos Csaba filmtörténész-esztéta lesz.

A Magyar Földrajzi Múzeum kertjében kertmozi vár 

A program ingyenes, de regisztrációköteles (részvételi szándékunkat a kanizsai.eszter@szepesmk.hu e-mailcímen jelezhetjük). Kapunyitás után nemcsak a handpan-koncerttel, hanem pogácsával és bodzaszörppel is hangolódhatunk a vetítésre. További részletek itt.

 

 

Fotó: ÉrdMost archív, Homolya Gábor,

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email