termenykiallitas_index

Azért élünk kertvárosban, hogy kertészkedjünk

termenykiallitas_index

Azért élünk kertvárosban, hogy kertészkedjünk

El lehet menni egy edzőterembe izzadni, de a kertészkedésnek azért több értelme van, tudtuk meg a Kertbarát Kör éves terménybemutatóján.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Immár több mint húsz éve annak, hogy a Kertbarát Kört megalapították, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy találkozási lehetőséget nyújtson a kertészkedés iránt érdeklődő helyieknek.

A tagság manapság kéthetente találkozik a Szepes Gyula Művelődési Központban, de ezen kívül is számos egyéb alkalmon, például kirándulásokon, szakmai előadásokon, vagy épp kertlátogatásokon vehetnek részt azok, akik csatlakoztak a körhöz.

Ugyanakkor a közösség egyik legfőbb programja a minden kora ősszel megtartott terménybemutató, amire szombaton szintén a művházban várták az érdeklődőket. Aki ellátogatott az eseményre, az bepillantást nyerhetett a Kertbarát Kör tagságának munkájába.

Ezúttal tizenöten állították ki azt, amit a saját kertjükben sikerült megtermelni, árulta el Csörgő Andrásné, a Kertbarát Kör elnöke, aki reméli, hogy ezek a rendezvények egyre több érdinek hozzák meg a kedvét, hogy kipróbálja magát „kertészként”.

„Bárki elmehet gyúrni az edzőterembe, de olyankor egyrészt nem a friss levegőn van, másrészt a haszna is kérdéses. Viszont ha kertészkedek, akkor a szabadban vagyok. Látom az elültetett magot kikelni, és tudom, hogy ez az én munkám eredménye. Egészséges is, hisz nincs permetezve. Szóval ez minden szempontból örömforrás lehet az embernek”

– fogalmazott Csörgőné.

Hozzátette, azért élünk kertvárosban, mert nem a kockaházakat szeretjük, hanem a természetet, ezért minden érdi kerttulajdonosnak azt üzeni, hogy először elég csak kicsiben elkezdeni.

Az elnök hangsúlyozta, a Kertbarát Kör számára azonban nem csak a felnőtt lakosság megszólítása a cél, hanem legalább ilyen fontos az „utánpótlás-nevelés” is. Boldogan újságolta, hogy több helyi iskolában, óvodában is jártak, ahol közösen palántáztak a gyerekekkel, akik aztán átélhették mindazt, amiről korábban beszélt, hogy micsoda öröm látni a növények szárba szökkenését.

És jóllehet, a gyerekek a sok egyéb teendő miatt később eltávolodhatnak a kertészkedéstől, de ha az élményt egyszer már átélték, akkor majdan könnyebben visszatalálhatnak a kert megműveléséhez, zárta gondolatait Csörgő Andrásné.

Fotó: ÉrdMost/Szűcs Gergely

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email