kamion_forgalom_autopalya_dugo

Hajmeresztő felvételeken darálják a kamionok az autókat – videó

kamion_forgalom_autopalya_dugo

Hajmeresztő felvételeken darálják a kamionok az autókat – videó

A kamionos holttér miatt rengeteg a baleset a közutakon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Magyarországon jelentős mennyiségű nehézgépjármű halad át, továbbá a belföldi kamionos forgalom sem csekély. Éppen ezért személyautósként, motorosként, de akár kerékpárosként és gyalogosként is fontos a kamionosokkal foglalkozni – hívja fel a figyelmet a Magyar Közút. Korábban az ÉrdMost is beszámolt egy olyan esetről, amikor egy kamionos úgy váltott sávot, mintha a személyautó ott sem lett volna.

A Magyar Közút Facebook-bejegyzésében azonban megjegyzi, hogy egy kamion vezetőfülkéjéből kitekintve, típustól függően akár több szobányi terület részben vagy teljesen beláthatatlan a sofőrök számára. Ezeken a terülteteken „láthatatlanná válhat” a többi közlekedő.

Vannak olyan területek, melyeket a sofőr odafigyeléssel, tükrök segítségével beláthat, akadhat azonban olyan rész is, melyre semmilyen rálátása nincs. Ezt nevezzük abszolút holttérnek.

A vezető 180 fokos szögben tudja ellenőrizni a környezetét, a tükrök segítségével pedig a mögötte levő területet – írják a bejegyzésben.

Egy előzés során célszerű megbizonyosodni arról, hogy a sofőr tudomást vett a jelenlétünkről és igyekezni kell, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a holtteret.

A Vezess.hu oldal szerint a holttér méretét az utóbbi években speciális tükrök alkalmazásával igyekeznek csökkenteni, azonban ennek korlátai vannak, továbbá rengeteg régebbi tehergépjármű is üzemel, amelyeken nincsenek újabb fejlesztésű tükrök. Hozzáteszik, hogy a legkorszerűbb tükrök mellett is előfordul, hogy a vezető nem észleli a holttérben lévő embert, kerékpárt, autót, motorost.

Az elmúlt időszakban több olyan esetet is rögzítettek a forgalomfigyelő kamerák, amelyek pont ezeket a helyzeteket, szituációkat mutatják be. A balesetek szerencsére „csak” anyagi kárral jártak, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

fotó: pixabay.com forrás: Magyar Közút Facebook, Vezess.hu

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email