22_03_29_erdmost_nincskep

Fontos határidő közeleg, ez minden érdit érint

22_03_29_erdmost_nincskep

Fontos határidő közeleg, ez minden érdit érint

Hamarosan itt az építményadó befizetési határideje. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szeptember 15. adózási szempontból fontos határidő: eddig kell megfizetni a harmadik negyedévi építmény- és telekadót,  valamint a helyi iparűzési adó második félévi adóelőlegét.
A befizetéshez szükséges csekkeket az év elején postázott folyószámla-értesítők már tartalmazták, így a Polgármesteri Hivatal adóhatósága nem küld újabb értesítést. (Az adószámláját minden ügyfélkapuval rendelkező magánszemély/egyéni vállalkozó/vállalkozás megtekintheti az Elektronikus Önkormányzati Portálon.)

Természetesen nemcsak csekken, hanem átutalással is fizethetünk, és az online bankkártyás fizetés (EFER) is rendelkezésünkre áll. Fontos, hogy banki átutalás esetén tüntessük fel az adóazonosító jelet (vállalkozók esetén az adószámot) a „közlemény” rovatban.

201222_penz

Sokan kérnek részletfizetést

Érdemes a szeptember 15-ét felírnunk a naptárba, és legkésőbb ezen a napon megejteni a befizetést/átutalást, mert ha megcsúszunk a befizetéssel, késedelmi pótlékot kell fizetnünk – hívta fel figyelmünket Kartikné Szilágyi Enikő, az Adóigazgatási Főosztály vezetője. Arra a kérdésünkre, hogy mekkora is ez a késedelmi pótlék, a főosztályvezető elmondta: ez a tőketartozáshoz igazodik, és a jegybanki alapkamattól is függ. Mivel jelenleg a jegybanki alapkamat magas (13 százalékos), jelentős tőketartozás esetében nagy lesz a késedelmi pótlék is.

Ha egyáltalán nem fizetünk adót, azt végrehajthatják, a késedelmi pótlékkal együtt. A végrehajtásnak egyéb költségei is vannak, így jobb ezt nem megvárni. Kérjünk inkább fizetési könnyítést. Ez lehet halasztás, részletfizetés, illetve (kivételes esetekben) mérséklés is. Bármelyik lehetőséggel is szeretnénk élni, azt mindenképp nekünk kell kérelmeznünk. (Az ehhez szükséges fontos információkat, nyomtatványokat itt találják olvasóink.)

Fontos: fizetési könnyítést csak adótartozásra lehet kérni, ezért a kérelmet csak szeptember 15. után tudjuk benyújtani.

varoshaza_200316

Érden legtöbben a részletfizetés lehetőségével élnek, ugyanis az ezzel kapcsolatos ügyintézés nagyon leegyszerűsödött: az adózónak (ha magánszemélyek) semmi mást nem kell benyújtaniuk a kérelmen kívül, és egymillió forint alatti tartozás esetén legfeljebb 12 havi részletfizetést kaphatnak.

Abban az esetben, ha mérséklést vagy adótörlést kérünk, bonyolultabb az eljárás, ugyanis az adóhatóságnak meg kell vizsgálnia, hogy a kérelem feltételei fennállnak-e, tehát jövedelemigazolást, közüzemi számlát,  bankszámlakivonatot is be kell nyújtanunk. Mivel a részletfizetési kérelemnél nincs ilyen vizsgálat, és elegendő a kérelem, az adózók 10-20 százaléka veszi igénybe ezt a lehetőséget.

Ki kaphat mentességet?

 

Érden a városvezetés döntése értelmében mentességet kérhetnek az építményadó megfizetése alól azok a 65. évüket betöltött érdi lakosok, akik egyedül élnek, havi jövedelmük nem haladja meg a 195 ezer forintot, és nem rendelkeznek más ingatlant érintő tulajdon- vagy haszonélvezeti joggal. 65 éven felüli házas- vagy élettársak is élhetnek ezzel a lehetőséggel, amennyiben kétszemélyes háztartásban élnek, és az egy főre jutó jövedelmük nem haladja meg a 185 ezer forintot.

Idén eddig közel ezer érdi lakos élt ezzel a lehetőséggel, ami ugyan nem tűnik soknak, de mivel Érden az átlagéletkor 35-40 év, ez az arány nem mondható rossznak.

idosek_vilagnapja

Kartikné Szilágyi Enikő kérdésünkre elmondta: mivel az építményadó tekintetében mindig a január elsejei állapot az irányadó, azoknak, akik az idei évben ünnepelték a 65. születésnapjukat, meg kell várniuk a jövő esztendőt a mentesség igényléséhez.

Mentességet élvezhetnek egyébként azok is, akiknek a háztartásában olyan ember él, aki fogyatékossági támogatásban vagy rokkantsági ellátásban részesül, és az egy főre jutó jövedelem nem több 185 ezer forintnál.

Minden esetben feltétel, hogy az adóalany kizárólag az adott ingatlan tulajdon- vagy haszonélvezeti jogával rendelkezhet csupán.

Fontos, hogy a mentesség mindig a tárgyévre szól, nem újul meg automatikusan, hanem kérelmezni kell – hangsúlyozta a főosztályvezető.

idostelefon2_20210129

Javul az adózási morál

 

Kartikné Szilágyi Enikő kérdésünkre elmondta azt is: Érden jónak mondható az adózási morál. „Sokat javult a helyzet, jóval többen teljesítik ezt a kötelezettségüket önként, határidőre, így kevesebb felszólítást kell kiküldenünk. Úgy vélem, a sorozatos tájékoztatások, figyelemfelhívások megtették hatásukat.”

Ha az adófizetéssel kapcsolatban bárkinek kérdése van, keresse munkaidőben a főosztály munkatársait, az alábbi telefonszámokon:

Építmény- és telekadó: 23/522-368, 522-399, 522-338
Méltányossági eljárások: 23/522-309
Helyi iparűzési adó: 23/522-398, 522-364
Végrehajtás: 23/522-300/269
Könyvelés: 23/522-348, 522-300/299

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email