20230826_090256

Új táblákkal és megtisztított környezettel vár az érdi klímapark

20230826_090256

Új táblákkal és megtisztított környezettel vár az érdi klímapark

Szombaton önkéntesek maroknyi csapata szorgoskodott a Darukezelő utcában.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület kiemelten figyel a város első klímaparkjának tisztaságára, rendezettségére. Most már rendszeressé váltak a takarítási akciók, hiszen havonta egyszer összegyűlnek az önkéntesek, hogy összeszedjék a hulladékot, illetve ha szükséges, javítsák a telepített eszközökben keletkezett károkat.

A szorgos önkéntesek a nyári forróság ellenére is megcsináltak mindent

Szombaton az egyesület részéről egy maroknyi csapat végezte el a szükséges munkákat a Darukezelő utcában. S. Bitskey Kata, az egyesület fenntarthatósági szakértője örömét fejezte ki, hogy az elmúlt hetekben minimális mennyiségű szemét gyűlt össze, ami azt is jelzi, hogy az ide érkezők környezettudatosak, vigyáznak a tisztaságra.

„Örök kérdés, hogy legyenek-e itt kukák vagy sem. Az “amit hoztál, vidd is haza” elv a cél, de azért ezt bevezetni több időt igényel, így köztes megoldásként kiraktunk néhány edényt, amit használnak is az emberek”

– tette hozzá a szakember.

Néhány törött tábla és egy kis hulladék a park területén

Kutyával is sokan érkeznek ide, ők össze is szedik a kutyapiszkot, viszont arra kérik a gazdikat, hogy ezeket a csomagokat ne az itteni edényekbe helyezzék el, mert a kellemetlen utóhatással másoknak okoznak problémát.

Precíz munkával új táblák és tartóoszlopok kerültek a helyükre

A területre jellemző élővilágot bemutató információs táblák közül néhány megsérült, ezeket újakra cserélték. Többnyire az időjárás viszontagságai miatt mentek tönkre, de azért néhány esetben a felelőtlen emberi magatartás is megfigyelhető.

„Időtálló, komolyabb táblák kerültek a régiek helyére, ezek most egy-két évig bírják majd a strapát. Egy önkormányzati támogatásnak köszönhetően tudtuk ezeket pótolni”

– hívta fel a figyelmet S. Bitskey Kata.

Barkácsasztal lett a kertipadból

A szombat délelőtti takarítás során nem volt lehetőség a teljes zöldfelület ápolására, amely amúgy a bejárat irányából rendezett képet mutat, azonban a hátsó részen már szükség lenne a csinosításra.

Bár a tagok mindent megtesznek, de az egyesület nem tulajdonosa és üzemeltetője a területnek, így egy-egy ilyen alkalom főként arra elég, hogy az általuk telepített eszközökre figyeljenek, így ilyenkor a táblákon kívül a mezítlábas ösvényt is karbantartják, gyomtalanítják.

A gyomoktól megtisztították a tanösvényt is

Munkájuknak köszönhetően az ideérkezők rendezett környezettel találkozhatnak, így egyre népszerűbb az érdiek körében a klímapark. Nem csak egyénileg jönnek ide az emberek pihenni, hanem csoportok is. Az elmúlt időszakban szervezetten érkeztek ide óvodások és iskolások, de volt itt már szabadtéri jógázás is.

A helyszínen megtudtuk, hogy ősszel is folytatják a takarítást, havonta visszatérnek ide az egyesületi tagok, sőt vigyázó szemeiket majd a téli időszakban is rajta tartják a parkon.

fotó: Gárdos Attila

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email