idosember5_jpg_pixabay_50309_960_720

A Kádár-korszakba repítik vissza az érdi szépkorúakat

idosember5_jpg_pixabay_50309_960_720

A Kádár-korszakba repítik vissza az érdi szépkorúakat

A már bevált szenior programok mellett különleges, új kezdeményezéseknek is otthont ad szeptembertől a Szepes.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szeptemberben folytatódnak a nagy sikerű nyugdíjas programok a művelődési ház szervezésében. A rendezvények ingyenesek, regisztrálni sem kell rájuk (kivéve, ha ezt külön jelzik a szervezők), és olyan sok és színes a kínálat, hogy érdemes felírni a minket érdeklő eseményeket a naptárunkba.  Ha picit lejjebb lapoznak, megtalálják időrendben az összes programot. Hogy könnyebben eligazodjunk az igazán színes és bőséges kínálatban, Szűcs Ágnest, a Szepes Gyula Művelődési Központ idősügyi referensét kértük, mondjon pár szót a rendezvényekről.

„Az első félévi foglalkozások  folytatódnak szeptemberben is. A mozgásos programok közül megy tovább a tartásjavító torna, a gerincjóga, illetve a meridiántornák. A gyaloglóklubot – ami igen népszerű az idősek körében – szintén folytatjuk, ahogy a helytörténeti sétákat és az egészség-, illetve az önismereti klubot is” – mondta érdeklődésünkre Ági, hozzátéve: lesz idén is társasjátékklub, és a könyvek szerelmesei sem maradnak rendezvények nélkül.

Ismét megnyitja kapuit a Demencia-kávézó, méghozzá az Alzheimer-világnaphoz kapcsolódva. A hűség című filmet tekinthetik meg az érdeklődők, akik az alkotókkal is beszélgethetnek. (Ez a program regisztrációhoz kötött, a részleteket lásd alább.)

Örömhír a zene szerelmeseinek: a Szepesben szeptember 11-én indul a Zenés hétfők sorozat, elsőként Leblanc Győző és Szeredy Krisztina lép színpadra a Hol van az a nyár? című nosztalgiaműsorral.

Újdonság a Retró Akadémia néven futó előadássorozat is: négy hónapon keresztül egy-egy hétfőn a Kádár-korszakot idézi fel Tóth Eszter Zsófia történész, társadalomkutató különböző aspektusokból. Szeptemberben a könnyűzenéről, októberben a munkásnők életéről, novemberben a szexualitásról, decemberben pedig a fogyasztásról és a zenéről lesz szó, természetesen könnyed és szórakoztató hangvételben.

Aki még nem látta, most érdemes élni a lehetőséggel: látogatást szerveznek a Czabai-kertbe, ami őszi pompájában megragadó látvány lesz. Aki keményebb túrákra vágyik, a naptárban megtalálja a Gyaloglóklub programját.

A végére hagytuk a legfontosabbat: idén is lesz idősek világnapja, amit szeptember 26-án és 28-án, azaz két alkalommal rendeznek meg a Szepesben, hogy minél több érdi nyugdíjas együtt ünnepelhessen. Ebben az esztendőben Kamarás Iván varázsolja el a közönséget. Jegyeket szeptember 1. után igényelhetnek az érdeklődők.

És egy kis októberi előzetes: az Érdi Idősek Akadémiája októbertől szintén folytatódik, az első előadás október 9-én lesz, és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője tart majd előadást az egészségmegőrzésről.

Ágit arról is kérdeztük, mekkora érdeklődés kísérte az előző félévi programokat. Mint megtudtuk az operetteket és a koncerteket alkalmanként mintegy háromszázan látták, teltházas volt a gerincjóga és a gyaloglóklub is. Az első félévben 151 programon 3700-an vettek részt. Összehasonlításképp: 2022-ben az egész évben 4800 látogatót vonzottak a Szepes szenior programjai, így jól látható, hogy jelentősen növekedett a rendezvények népszerűsége.

És most lássuk a naptárat:

 

Akinek kérdése van, illetve szeretne regisztrálni a Demencia Kávézó filmvetítésére, Szűcs Ágnest keresse a 0670-333-1729-es telefonszámon, vagy írjon e-mailt a szucs.agnes@szepesmk.hu címre.

Ági várja olyan nyugdíjasok jelentkezését is, akik szívesen önkénteskednének egyes programokon, például tárlatvezetéseket tartanának az Érdi Galériában, vagy nyelvórákat 10-14, illetve 14-18 éves gyermekeknek, fiataloknak. Azokat is szeretettel várják, akik annak idején nem szokványos mesterséget űztek, illetve nem mindennapi hobbijuk van, és erről szívesen mesélnének társaiknak.

Aki szívesen csatlakozna az önkéntesekhez, jelentkezzen bátran, hiszen ahogy az örökzöld sláger is mondja: nem csak a húszéveseké a világ…

Forrás: ÉrdMost archív, Pixabay

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email