spicces füge mci

Visszük a Spicces Fügét, mintha nem lenne holnap

spicces füge mci

Visszük a Spicces Fügét, mintha nem lenne holnap

A város két cukrászdájában már elérhető az új országtorta.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Folyamatosan érkeznek a vevők az érdi Virág cukrászdában, egyszerre öt-hat szelettel is kérnek Magyarország 2023-as tortájából, a már nevével is különlegesnek ható Spicces Füge Respektusból.

„Néhány napja hirdettük meg, hogy árulni fogjuk majd a Spicces Fügét. Azóta telefonon és online is nagyon sokan kerestek, hogy mikor jöhetnek érte” –mondta az Érd Most-nak Rus Annamária, a cukrászda tulajdonosa. A nagy érdeklődés miatt a Virágban idén kimarad  az ország cukormentes tortája, nem is lenne most a kapacitás a Kikelet fantázianevű, szintén komplex tortaköltemény összeállítására.

Persze nem csak a Virágban kínálnak Érden országtortát: a Pataki Cukrászda is felvette kínálatába és augusztus 19-étől már árulja a Spicces Füge Respektumot.

Sok helyen a maximális, 1500 forintos árat kérik el a tortaszeletért, ez azonban indokolt is lehet. A cukrásztermék összeállítása nagyon idő- és munkaigényes, alapanyagai – mint az aszúbor vagy az akácméz –  pedig szintén drágának számítanak.

De miért is így hívják?

A Spicces Füge Lakatos Pál cukrász találmánya, akinek egy balatoni nyaralás során kóstolt füge fagylalt adott ihletet. A spicces jelzőt  a torta fügés zseléjéhez adagolt tokaji aszú magyarázza, a Respektum kifejezéssel pedig Lakatos saját tanítói és mentorai előtt tisztelgett.

Maga a torta rendkívül összetett. A Magyar Cukrász Ipartestület összefoglalója szerint mandulalisztes vajas joconde felvertből, lágy sóskaramellás mousse krémből és diós-karamellás ropogósból épül fel, mely kakaóbab töretet is tartalmaz. „A tokaji aszús, meggyes fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé teszik igazán különlegessé ezt az ízvilágot, melyet az akácmézes fehércsokis ganache és a diós sablé korong koronáz meg” – olvashatjuk a testület ajánlójában.

A Kikelet, ami nem hízlal

Persze ne feledkezzünk meg a cukorbetegek számára is fogyasztható Kikeletről sem. Az idei év győztes, cukormentes tortáját Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda mestere alkotta meg.

Az édességet Lawal-Papp a fekete tea ízvilágával harmonikusan komponálta, áfonyát, levendulát, vaníliás fehércsokoládé mousse-t és gabonaliszt nélkül készült mandulás-citromos piskótát használt fel a torta készítéséhez. A finomság így friss, könnyed  és életvidám összhatást kelt, akár csak egy tavaszi hajnal.

 

Magyar Cukrász Ipartestület / MCI

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email