20230817084008-odica-arcuinna-gallzsjpg-kwhmtgfu-1-e1692282311288

Érden van egy bagoly, ami nem is bagoly

20230817084008-odica-arcuinna-gallzsjpg-kwhmtgfu-1-e1692282311288

Érden van egy bagoly, ami nem is bagoly

Íveltsávú bagoly mutatta meg magát az Érd – Sóskúti-fennsíkon.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága közölte a honlapján a hírt, mely szerint lepkeritkaságot fotóztak Érden. A Fundoklia-völgy M7-es autópályán túli folytatása a hajdani ősembertelep környéke és a Vihorlát utcai „ősgyepfolt”, mind olyan területek, amelyeket szerencsére nem építettek be. Az egyiken régészeti lelőhely, a másikon hajdani temető maradványai találhatók.

Az önkormányzat egy része és a helyi lakosok – látván a természeti értékeket – a további beépítések ellen, a helyi védetté nyilvánítás mellett érvelnek.

A terület természeti feltárása folyamatos, így több izgalmas fajt mutattak már ki a térségből, amelyekre méltán büszke lehet Érd. A tucatnyi védett növényfaj, több mint tízezer egyede mellett fontos adalék lehet, hogy ritka ízeltlábúak is élnek a területen, az óriás keresztespóktól, a fűrészlábú szöcskén át a dolomit-kéneslepkéig – számol be honlapján a Nemzeti Park.

A minap lefotózott íveltsávú bagoly (Odice arcuinna Hübner,1790) – vagy más néven réti törpebagoly – ritkán kerül a szem elé, Magyarországon talán tucatnyi dokumentált előfordulása volt az elmúlt évtizedekben.

Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

A mintegy 2,5-3 cm-es lepke nem egy feltűnő jelenség. Elülső szárnyának alapszíne egérszürke – olykor sötétebb – amelyen több, íves, hullámzó keresztvonal fut, de a középső igen kontrasztos (feketés és fehérlő) keresztszalag, amely valósággal kettéválasztja a szárnyat.

Hátulsó szárnya sötétszürke, a belső keresztvonal elmosódó, a középső csík szalagszerűen széles, sötét, éles ívben kanyarodik, előtte világosabb sáv fut végig. A szárnyakat fehéres, szürkés, vagy halvány barna rojtsáv szegélyezi.

 

Aki ezen a területen kirándul és figyelmes, akkor találkozhat vele. De vigyázzon rá nagyon, mert rendkívül ritka és Érd az egyik otthona.

forrás: dunaipoly.hu / fotó: Gáll Zsuzsanna, Ambrus András

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email